Доступність посилання

ТОП новини

У суботу, 25 листопада, Україна поминає жертви Голодомору та політичних репресій


Влада Саюк 25 листопада 2006 р. (RadioSvoboda.ua) - Офіційно цю трагічну дату відзначають з 1993-го. Саме тоді й затвердили перші заходи вшанування. 10 років потому на сесії Генасамблеї ООН 36 країн стали співавторами спільної заяви щодо Голодомору в Україні, а ще 10 держав визнали його актом геноциду.

За різними оцінками у 30-ті роки від голоду загинуло від 7 до 10 мільйонів людей. А відлуння тієї трагедії позначається на українцях ще й досі, стверджують дослідники.

Сьогодні з самого ранку президент Віктор Ющенко разом із родиною взяв участь у панахиді за жертвами Голодомору 1932-33 років. Вона проходила у Софіївському соборі. А пізніше керівник держави заклав перший камінь Меморіалу жертв Голодомору. Президент закликав політиків бути консолідованими у визнанні Голодомору геноцидом українського народу. «Мені б дуже хотілося, щоб у темі Голодомору ми були консолідовані. Щоб ми ніколи не допустили ганьби вести дискусію відносно того, як це назвати».

Також президент взяв участь у закладанні калинової алеї у Києві. Її частину вже висадили минулого року. Тоді на пагорбі Слави з’явилося 300 калинових кущів. Цього року висадили ще кілька сотень. У цій акції брали участь як керівники держави, так і прості кияни, які сподіваються, що дерева приймуться і не дадуть наступним поколінням забути про велике горе народу.

Проте в самій Україні дотепер точаться суперечки про те, чи вважати події тих часів геноцидом.

Заступник начальника управління з питань закордонного українства Ярослав Баран каже: "Представники багатьох держав, коли до них звертаються з цього питання, висловлюють подив. Їх дивує, що в самій Україні досі не прийнято відповідного політичного акту і це питання сильно гальмує роботу.”

Через це не всі країни визнають геноцид. Чи не найскладнішою у світовому визнанні Голодомору геноцидом є позиція Росії: Голодомор там назвивають "так званим".

Сьогодні посол України в Росії назвав голодомор спільним лихом.

Олег Дьомін на панахиді за жертвами Голодомору в Москві заявив: "Я не кажу, що це лихо лише українців. Вмирали всі однаково. Це лихо спільне”.

Російські історики кажут, що Голодомор в Україні був потрібен сталінському режиму, щоб розчавити селянство. Вони становили потенційну загрозу, адже могли боротися проти режиму масово.
XS
SM
MD
LG