Доступність посилання

ТОП новини

У Словаччині дивуються, чому Україна не реагує на їхні дані, що можуть стосуватися справи Гонгадзе.


Оксана Пеленська Прага, 24 листопада 2006 (RadioSvoboda.ua) — Ймовірно, тіло українського журналіста Георгія Гонгадзе може бути у Словаччині. З такою тезою виступили у п’ятницю словацькі журналісти на сторінках популярної газети «Сме». Журналісти посилаються на дані поліції і стверджують, що цю інформацію словацький Інтерпол раніше уже надіслав українській стороні — але там на цю інформацію не реагують.

Речник поліції Словацької Республіки Мартін Корх каже, що тіло невідомого чоловіка знайшли у Квачанській долині поблизу міста Ліптовскі Мікулаш, що в центральній Словаччині, ще у квітні 2001 року. Про те, що це тіло могло б належати Георгієві Гонгадзе, словацька поліція зробила висновок, порівнюючи свої дані з даними Інтерполу.

Словаки повідомили українців, але не дочекалися відповіді

Далі розслідував справу словацький журналіст Мірек Тода. В інтерв’ю Радіо Свобода він повідомив: «Поліція знайшла тіло невідомого чоловіка, правдоподібно, після його падіння зі скелі. Чи помер він сам, чи внаслідок вжитої сили, поліція досі не підтвердила. Тіло було з головою, але на значній стадії розкладу. Весь цей час тіло перебуває на Словаччині. Як нам вдалося з’ясувати, українські органи не надали необхідної інформації словацькому Інтерполові — виглядає так, немовби вони взагалі не вважали за реальне, що тіло Гонгадзе може перебувати за кордоном».

За даними газети «Сме», словацька сторона надіслала в Україну своє прохання дати повнішу інформацію ще у вересні цього року, однак відповіді не отримала.

Мірек Тода продовжує: «Я вважаю, це дуже дивно, тому що випадок із Георгієм Гонгадзе належить до надзвичайних. До того ж міжнародна спільнота тисне на Україну, на її органи, щоб справу з Гонгадзе дослідили, так що все це надзвичайно дивно. Особливим є й те, що словацькі органи так і не дістали відповіді з України. Словацькі органи просили Україну надати їм зразки ДНК, фотографії, іншу інформацію, щоб вони могли підтвердити, чи справді йдеться про тіло Гонгадзе».

За даними газети «Сме», поліція Словаччини не може продовжити своєї роботи без даних із України.

МВС і опозиція звинувачують Генпрокуратуру в бездіяльності

Інформацію про те, що у Словаччині знайшли тіло, яке може належати журналістові Гонгадзе, вперше в Україні оприлюднив народний депутат Святослав Олійник (фракція БЮТ).

«Правоохоронні органи іншої країни звернулися до правоохоронних органів України з повідомленням про те, що на їхній території знайдено тіло, яке за ознаками може належати потерпілому по цій справі. Вони попросили дати дані експертиз, зразків, і взагалі здійснити якісь дії щодо ідентифікації цього тіла. Але Генеральній прокуратурі ця інформація виявилась непотрібною. Тому що по справі тіло уже одне існує», — заявив депутат.

Пізніше міністр внутрішніх справ Юрій Луценко повідомив, що МВС передало клопотання словацьких колег Генеральній прокуратурі, яка повернула його без розгляду.

За словами Луценка, прохання від Словаччини про допомогу надійшло по лінії Інтерполу, і, відповідно до українського законодавства, міліція переслала це звернення до Генпрокуратури. Відтак, стверджував міністр, заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін повернув це звернення до міліції без розгляду.

Однак МВС, можливо, повторно надішле його в Генпрокуратуру, заявив Луценко, тому що розслідування справи Гонгадзе перебуває винятково в її компетенції.

Генпрокуратура звинувачує МВС у непідготованих документах

Генпрокуратура тоді ж заперечила, що отримувала матеріали стосовно справи Гонгадзе від правоохоронців Словаччини.

Як повідомили в прес-службі Генпрокуратури, там отримали тільки інформацію від МВС України про те, що Інтерпол у Словаччині має дані про знайдене в цій країні тіло чоловіка, який міг нагадувати Георгія Гонгадзе.

Але ці документи не були належно оформлені, і їх передали до українського центру Інтерполу для перевірки й реагування, заявили в Генпрокуратурі.
XS
SM
MD
LG