Доступність посилання

ТОП новини

В очікуванні офіційних результатів спостерігачі підводять підсумки міських голів Чернігова, Полтави та Кіровограда.


Олексій Крапивко Київ, 27 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Виборчі несподіванки – Чернігів 26 листопада обрав таки свого голову, а от результати виборів у Полтаві і особливо в Кіровограді можуть бути скасовані. Так вважають міжнародні спостерігачі та Комітет виборців України.

Ранок неділі. Кіровоград. О 9 годині Сергій, якому нещодавно виповнилося 18, вирішив скористатися своїм виборчим правом. Однак із першого разу йому це не вдалося. Бо дільницю, на якій мав голосувати Сергій, відкрили лише о 10-й. Проте подібних порушень у Кіровограді було небагато. Втім, так само як і небагато було виборців, особливо таких молодих, як Сергій. Явка в Кіровограді була найнижчою із трьох міст – за попереднім підрахунком обирали мера 24% виборців.

Вибори мера Кіровограда нагадували вибори президентські 2004 року, кажуть іноземні спостерігачі

Загалом Кіровоград виявився найпроблемнішим із «трьох безголових міст», вважають спостерігачі Європейської мережі організацій ЕНЕМО.

Представник цієї структури Петер Новотни: «Я хотів би зазначити, що такі проблеми спіткають Кіровоград не вперше. Подібні технології застосовували і на виборах 2004 року, і на цьогорічних виборах. Ми вважаємо, що це дуже негативно впливає на виборчий процес і на волевиявлення виборців».

А Комітет виборців України вважає, що всi пiдстави для визнання результатiв виборiв Кiровоградського мiського голови є недійсними.

За день до виборів тервиборчком Кіровограда зняв із перегонів одного з лідерів – бізнесмена Олександра Нікуліна. І КВУ, і Центрвиборчком вважають це зняття безпідставним. А сам Нікулін пообіцяв оскаржити дії комісії.

Саме це, на думку міжнародних спостерігачів, внесло сум’яття у процес виборів.

Згідно з результатами паралельного підрахунку, який провів Комітет виборців України, мером Кіровограда може стати перший секретар кіровоградського облкому Компартії Володимир Пузаков.

Визнати вибори недійсними можуть у Полтаві через кримінальну справу

У Полтаві вибори пройшли спокійно та на демократичних засадах, вважає Лілія Шибалова, спостерігач від ЕНЕМО:

У цілому вибори і вся передвиборча кампанія в Полтаві проходили дуже спокійно. У нормальній спокійній політичній конкуренції, без особливо брудних технологій. І це дуже добре, таку кампанію спостерігати було дуже приємно, тому що вона була позитивною.

Однак у Полтаві теж існує серйозна загроза визнання виборів недійсними. Причина – кримінальна справа, яку відкрила прокуратура за фактом намагання підкупу виборців під час голосування. Саме у цьому свого головного конкурента – голову міськради Андрія Матковського – звинуватив Віктор Животенко. Вчора ввечері він подав позов до Жовтневого райсуду з вимогою зняти з реєстрації Матковського. Взагалі ж, вибори у Полтаві запам’ятаються саме війною, що розгорнулася між штабами головних претендентів на крісло мера.

«Прикрасили» полтавські вибори і сумновідомі «Каруселі». Зокрема, працівники міліції на виборчій дільниці №85 Полтави затримали за підозрою в організації багаторазового голосування за відкріпними талонами студента Полтавської медичної академії. Той нібито зізнався в цьому в штабі одного з кандидатів.

Поки що, за попередніми даними, у Полтаві перемагає Андрій Матковський, за нього проголосувало 56% виборців. За ним – Віктор Животенко – 26%. Явка виборців у Полтаві була найвищою серед 3-х міст, котрі обирали вчора мера – 37 %.

У Чернігові вибори хоча і мляві, але з найменшими порушеннями

Найспокійніше вибори пройшли в Чернігові. Перешкодою не стали ані песимістичні прогнози, ані рекордна кількість кандидатів – 41. Реально ж боролися між собою лише 5, зазначають спостерігачі. Мером Чернігова за результатами паралельного підрахунку став Олександр Соколов – колишній міський голова. Він набрав 39% голосів. На дільниці у неділю прийшло 34% чернігівців. Назагал же, вибори мера Чернігова пройшли мляво, каже спостерігач від громадської організації «ОПОРА» Олександр Ломако.

У цілому виборчий процес у Чернігові характеризувався пасивністю. Все було тихо, спокійно. І єдине, про що можна говорити, – це класичні порушення, які були на всіх виборах: наприклад, видача протоколів без паспорта людини або видача двох протоколів в одні руки. Але це поодинокі випадки, які були зафіксовані на 2-3 дільницях і жодним чином не могли вплинути на результат голосування.

Вітчизняні оглядачі відзначають суттєве покращення процесу виборів в Україні. А іноземні ж кажуть – ситуація у Кіровограді може звести нанівець всі попередні досягнення.

Голова місії ЕНЕМО в Україні Марко Дошляк наголошує: «Так, ми можемо сказати, що у порівнянні із минулими виборами в трьох містах є суттєві покращення, однак ситуація в Кіровограді показала, що старі технології залишилися. Ми дуже сподіваємось, що наступного разу ми такого не побачимо».

Щоб уникнути подібного в майбутньому, іноземні спостерігачі рекомендують встановити крайні терміни для зняття кандидатур, повністю та систематично оновлювати списки виборців і обмежити кількість виборців, які мають голосувати на одній дільниці до 2000 осіб.
XS
SM
MD
LG