Доступність посилання

ТОП новини

Президент Віктор Ющенко вважає, що у справі малого та середнього бізнесу «досвідчений бюрократ почав брати реванш».


Тетяна Ярмощук Київ, 27 листопада 2006 (RadioSvoboda.ua) – Малому та середньому бізнесу в Україні й надалі приділяють недостатню увагу. Підприємці скаржаться на нерозумно надважке податкове навантаження. Ба більше: на бізнесменів знову тиснуть. Президент Віктор Ющенко під час зустрічі з підприємцями гостро критикував урядові кроки.

Робоча зустріч Президента з промисловцями і підприємцями. 27 листопада 2006 року.
Зустріч з бізнесменами Віктор Ющенко розпочав із закидів на адресу нинішнього Кабінету Міністрів:

«До деякої міри ми починаємо втрачати наші здобутки. Досвідчений бюрократ почав брати у багатьох позиціях реванш».

Президент закликає до наведення порядку щодо кожної вільної економічної зони

Два тижні тому Верховна Рада затвердила податкові нововведення. Передбачається впровадження низки податкових стимулів для інвестиційних проектів у вільних економічних зонах. А також – виключне право Кабінету Міністрів на реєстрацію таких інвестиційних проектів. Віктор Ющенко розкритикував це і закликав уряд підготувати окремі законопроекти щодо роботи кожної вільної економічної зони:

«Ми знаємо історію роботи деяких зон. Якщо то називається умовами рівної і прозорої конкуренції, то ми матимемо ще довго суттєві проблеми в організації конкурентного середовища в Україні. Тут не треба демонструвати лобістські атаки, формувати якісь діри в бюджеті спеціалізовано для тих чи інших ділових груп в Україні. Я буду проти незаслужених преференцій одним бізнесменам за рахунок роботи інших. Я пропоную уряду провести ретельний аналіз проблем і на його основі підготувати окремі законопроекти щодо відновлення пільг по кожній зоні, території чи галузі».

Президент також вважає, що Кабінет Міністрів недостатньо підтримує малий та середній бізнес.

Віктор Ющенко: «Якщо Україна піде дорогою монополій, концентрації в тих чи інших руках ключових галузевих виробництв, ми можемо стати нацією олігархів, але ніколи не станемо нацією середнього класу. Чи 1,8 мільйона, які передбачені сьогодні в бюджеті наступного року, достатня відповідь, що, ми розуміємо політику малого та середнього бізнесу? Скоріше всього, навпаки. Це свідчення того, що влада ігнорує проблеми розвитку малого та середнього бізнесу. Йдеться не про одну програму, йдеться хоча б про десяток програм, які відносяться до сфери малого та середнього бізнесу».

Малі і середні підприємці скаржаться на потужний податковий прес

Виступ Президента.
Співзасновниця товариства з обмеженою відповідальністю «Основа» Марина не приховує свого обурення:

«Податок на прибуток у нас складає 25%. Тобто, з кожної заробленої тисячі гривень, 250 гривень я мушу віддати. І це тільки з прибутку. Далі, на кожну зарплату, кожного працівника я маю теж навантаження 37,2%. Якщо мій працівник отримує ту ж тисячу гривень зарплати, то я маю віддати ще 372 гривні. Але податок на доходи з фізичних осіб у нас буде з 1 січня 15%. Тобто, з кожної тисячі гривень я маю ще 150 гривень заплатити за цього працівника, крім тих 372, які я вже сплачую, тобто половину».

Ще однією проблемою, окрім високого податкового навантаження, підприємці називають надто швидку зміну законодавства, зокрема податкового. Сьогодні в Україні зареєстровані майже 300 тисяч малих підприємств та 2,5 мільйони суб’єктів підприємницької діяльності. Малі підприємства забезпечують роботою майже 2 мільйони осіб. Питома вага малого і середнього підприємництва в українському бізнесі порівняно з країнами Центральної Європи є доволі незначною.
XS
SM
MD
LG