Доступність посилання

ТОП новини

Бенедикт XVI вирушає з візитом до Туреччини.


Наталка Кудрик Рим, 28 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Папа Римський Бенедикт XVI вирушає сьогодні з історичним візитом до Туреччини. Чотириденна місія глави Католицької церкви до мусульманської країни буде непростою, прогнозують аналітики. З минулого тижня у Стамбулі вирують багатотисячні маніфестації проти візиту понтифіка. Папа Ратцінґер сподівається налагодити стосунки з мусульманським світом і започаткувати діалог з християнами у Туреччині.


Для релігійних екстремістів в Туреччині Папа небажаний

Гнів мусульман і розколота християнська громада – така реальність зустрічає Папу Римського у Туреччині. Тут сильно ображені вересневим виступом понтифіка у Німеччині, коли він процитував слова візантійського імператора, пов’язані зі злом і насильством ісламу. Від провідника католиків чекали вибачення - не дочекалися, і тепер гасла масових протестів релігійних екстремістів однозначні: „Папа- небажаний гість!” Обізвався з в’язниці також Алі Аґджа, котрий стріляв в Івана Павла II. Нападник попередив чинного понтифіка не сунути й носа до Туреччини, бо, мовляв, не почуватиметься він там у безпеці. „Папа хоче влаштувати шоу, він не збирається говорити з мусульманами”, – заявив Аґджа в інтерв’ю італійській газеті „La Repubblica”.

Про ситуацію з безпекою упродовж візиту Папи Римського турецький політолог Зейно Баран сказав: „Можливі провокації, і є декотрі особи, які б хотіли влаштувати напад або зробити, що їм заманеться. Та питання у тому, чи будуть такі акції вдалими? Після випадку з Алі Агджою, подібні спроби були провальними. Уряд робить усе можливе, щоб унеможливити інцидент. Але ризик залишається завжди”.

Замість „папомобіля” броньовані машини

Майже 15 тисяч поліцейських та армійців будуть на вулицях Анкари та Стамбула упродовж папського візиту, до охорони долучилися спецслужби різних країн. Понтифіка охоронятимуть 25 агентів турецької розвідки, а ось від „папомобіля” довелося відмовитися – його замінять броньовані машини.

Перша зупинка Бенедикта XVI в Анкарі. Він відвідає могилу Мустафи Ататюрка, батька Турецької республіки. Потім зустріч з президентом країни Мехметом Сезером. Точно невідомо, чи відбудеться бесіда прямо в аеропорту з прем’єром Ердоганом, котрий вирушатиме на саміт НАТО до Риги. Запланована важлива зустріч з ісламським лідером Алі Бардакоґлу. Саме за цими переговорами з особливою увагою спостерігатимуть мас-медіа ісламських країн, вважає аналітик Ватикану Джон Аллен: „Чиновники у Ватикані розуміють, що це остання найліпша можливість Бенедикта XVI змінити свій образ в ісламському світі”.

З почуттям поваги

У четвер у Стамбулі провідник католиків відвідає найдорожчу святиню мусульман „Голубу мечеть”. Це буде другий випадок в історії церкви, коли Папа побуває у мусульманській мечеті. Цього ж дня – другий важливий етап візиту: відвідини у Стамбулі древнього християнського храму Святої Софії. Папа Ратцінгер матиме зустрічі з провідниками християнських православних общин.

Що скаже Бенедикт XVI, перебуваючи у Туреччині? Цього в напруженні очікує і християнський, і мусульманський світ. Та найголовніше, вважають оглядачі, щоб Папа Римський не допустив нових помилок. Минулої неділі напередодні візиту глава Святого престолу заявив: “Вже зараз я хочу послати щирі вітання дорогому турецькому народу, багатому на історію і культуру. Цьому народу і його представникам я висловлюю почуття поваги і щирої дружби”.
XS
SM
MD
LG