Доступність посилання

ТОП новини

Християни, мусульмани і об’єднана Європа: випробування папським візитом.


Віктор Єленський Київ, 28 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні до Туреччини прибув Папа Бенедикт. У 265-го Верховного понтифіка Католицької церкви ще ніколи не було такого важкого візиту. Чому стільки турків не хочуть бачити лідера понад мільярдної Церкви в своїй країні і чому Папа приїхав до Туреччини?

Папа Римський Бенедикт XVI під час візиту до Туреччини.
Причин, які зробили візит Бенедикта ХVІ до Туреччини надважким, три. Колись кардинал Ратцингер назвав можливе приєднання цієї країни до Європейського Союзу антиісторичним. І хоча Святий Престол недавно заявив, що немає офіційної точки зору щодо членства Туреччини в ЄС, а кардинал став Папою, його слова не забули.

Не забули також лекцію Папи в Регензбурзі у вересні цього року. Папа необережно процитував середньовічного візантійського імператора, який доволі критично ставився до вчення пророка Магомета. Сам Бенедикт ХVІ назвав вираз імператора безцеремонним, але запам’ятали саме цитату.

І нарешті Папа приїхав з підтримкою першого за честю у православному світі Вселенського патріархату і його глави Варфоломія Першого. І хоча християни становлять одну соту відсотка усього населення країни, в Туреччині це викликає підозру.

Оглядачі по-різному коментують візит глави Католицької церкви

Роберт Мойніхен знає Папу як мало хто інший. Цей історик і журналіст інтерв’ював кардинала Ратцингера задовго до того, як той очолив Католицьку церкву. Він вважає, що Папа запрошує мусульман не просто до діалогу, але й до вимогливого перегляду усього, що заважає християнам і мусульманам розуміти один одного.

Роберт Мойніхен: «Положення Регенсбурзької лекції роблять очевидним, що він запрошує іслам включитися у процес самооцінки та перегляду і в процес інтерпретації Корану. Це є винятково важким і контроверсійним. Але, на мій погляд, абсолютно очевидно, що Папа запрошує їх до цього».

А вже Девід Берхерд, британський експерт з дослідницького центру Тепав у Анкарі каже, що заяви Папи були дуже суперечливими для мусульман:

«Що стосується їх, він підійшов дуже, дуже близько до образи найсвятішої постаті в ісламі. Ви можете казати, що це діалог, але, як на мене, це радше конфронтація».

Турція – Протести напередодні візиту Папи Римського Бенедикта XVI. Стамбул, 26 листопада 2006 р.
Папа переймається наданням більше прав християнам у Туреччині?

Інші експерти говорять: головна мета візиту Папи – скористатися з бажання Туреччини приєднатися до Євросоюзу і переконати її надати більше прав християнській меншині. І діалог з мусульманами тут ні до чого. Тоді як історик Роберт Мойніхен переконаний:

«Він іде з відкритими обіймами до ісламських богословів. Вони писали йому. Вони відвідували його у Ватикані. Він хоче зустрітися з ними в Стамбулі. Зараз на Заході немає постаті, яка б була настільки відкрита до діалогу з ісламом прямо зараз, ніж Папа Римський».

Самі ж католики кажуть: ніколи ще не підносили вони стільки молитов за успішність апостольського паломництва наступника святого Петра.
XS
SM
MD
LG