Доступність посилання

ТОП новини

Вiктор Ющенко пiдписав у середу закон, за яким голодомор у 1932-1933 роках в Українi визнано геноцидом українського народу


Президент наголошує, що рішення парламенту щодо визнання Голодомору геноцидом українського народу є «поверненням історичного боргу перед мільйонами людей, заморених голодом». Глава Укранської Держави вважає ухвалення Закону – історичним актом, що консолідує український народ.


За закон, який у вівторок ухвалила Верховна Рада, проголосували 233 народні депутати. У повному складі не голосувала фракція комуністів, а з Партії регіонів закон підтримали лише 2 народні депутати: Ганна Герман і Тарас Чорновіл.

Закон не передбачає покарання за публічне заперечення Голодомору, у документі вказано, що такі висловлювання є наругою над пам’яттю мільйонів жертв Голодомору, приниженням гідності Українського народу і є протиправними.

Законопроект про Голодомор вніс Президент України Віктор Ющенко. У цьому документі голова держави пропонував встановити адміністративне покарання штраф за заперечення геноциду української нації.

Депутати проголосували за президентську версію закону із правками спікера парламенту Олександра Мороза, змінивши “українська нація” на “український народ”, а також прибравши слова “забороняється”.

Деякі регіонали вважають, що таким кроком парламентарі хочуть перекласти свої проблеми на Москву.

Володимир Зубанов в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив:

“Це буде криза в міждержавних відносинах на багато, багато десятиліть наперед. Якщо ми будемо так необачно ухвалювати такі політиканські заяви, щоб розбурхувати міжнаціональні, і міждержавні відносини. Я думаю, це неправильно. Ми хочемо перекласти свої проблеми на керівництво в Москві, яке було. Давайте згадаємо хто був. Сталін – це грузин. Черномирдін вже казав, чого ви до нас чіпляєтеся, ви чіпляйтеся до Грузії, вони були в керівництві, а ми так само постраждали від Сталіна, як і ви. Так що тоді... Давайте на Грузію переключатися”.

А Президент України Вiктор Ющенко вважає, що ухвалення закону про голодомор є демонстрацiєю перемоги українських полiтикiв над їхнiми полiтичними амбiцiями, завдяки чому в iсторiї України голодомор залишиться фактом геноциду українського народу, – повiдомила речник глави держави Iрина Ванникова.

Президент наголошує, що рішення парламенту щодо визнання Голодомору геноцидом українського народу є «поверненням історичного боргу перед мільйонами людей, заморених голодом». Віктор Ющенко вважає схвалення Закону історичним актом, що консолідує український народ.

Водночас, на думку Президента, вiдсутнiсть чiткого покарання за заперечення факту голодомору "потребує подальшої дискусiї".

Вiдповiдно до поправок, Кабінету Міністрів також доручили за участю Київської мiськадмiнiстрацiї вирiшити питання про спорудження в Києвi меморiалу пам''ятi жертв голодоморiв в Українi до 75-ої рiчницi голодомору 1932-33 рокiв.

Усе про Голодомор на сайті Радіо Свобода:


XS
SM
MD
LG