Доступність посилання

ТОП новини

У Луганську працюють над приладом, що розпізнає схильність до самогубства.


Ярослав Гребенюк Луганськ, 20 листопаду 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Нещодавно управління освіти та науки Луганської облдержадміністрації повідомило про зростання кількості випадків самогубств у луганських школах. Причина – авторитарні методи, що панують у шкільній освіті. Луганська ситуація збігається з ситуацією в Україні, де у рік гинуть від суїциду – 80 дітей віком до 12 років та майже 400 віком від 12 до 15 років. Серед причин самогубства у чверті випадків – негаразди в навчанні.

Психологічна наука говорить, що жертвами суїциду найчастіше стають саме школярі, які добре навчаються та мають високий рівень амбіцій. До того ж, більшість самогубців, всупереч усім стереотипам, це люди абсолютно психічно здорові.

Психолог Ганна Хабібуліна вважає, що підлітковий вік є найнебезпечнішим:

«Люди, які скоюють самогубства, у більшості випадків це майже на 92% люди абсолютно психічно здорові, які, на жаль, мають проблеми психологічного характеру, якісь негаразди у особистому житті. Найкризовішою категорією є підлітки. У підлітковому віці відбуваються перші спроби суїциду. Це обумовлено кількома факторами – важкий перехідний вік, проблеми з мікросередовищем – батьки, однолітки, ситуацію може значно погіршити ще й проблеми у навчанні. Коли підліток стає студентом або переходить до іншого навчального заклади, зустрічається з новими проблемами, людина має високі амбіції, але коли на новому місці вона не отримує, чого прагне, то людина починає почувати себе дезадаптовано».

Йдеться про своєрідний так званий «детектор брехні»

Науковці намагаються запобігти цьому лиху. У центрі інформаційних технологій Луганського педагогічного університету працюють над розробкою технологій, які зможуть передбачити нахили до самогубства, пов’язані з проблемами у навчанні.

Розробки луганських науковців складаються з діагностики школярів за допомогою енцефалографічних досліджень та тестуванні на поліграфі – апараті, який ще називають «детектор брехні». Педагог отримує своєрідну «психологічну карту» учня, та на її базі вже корегує педагогічні методи.

А згодом – індивідуальні датчики

«Наступний крок – розробка індивідуальних датчиків. Це може бути пристрій на кшталт мобільного телефону, можлива інтеграція з мобільним телефоном, за допомогою якого вчитель, сидячи за столом, зміг би оцінювати психологічний стан учнів», – каже Олександр Меняйленко, один з розробників проекту.

При цьому він зазначає, що цю технологію не можна вважати панацеєю від підліткового суїциду, але вона зможе суттєво скоротити кількість самогубств та нервових розладів, пов’язаних із негараздами у навчанні.
XS
SM
MD
LG