Доступність посилання

ТОП новини

Папа Бенедикт ХVІ у Туреччині.


Василь Зілгалов Прага, 29 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Магічним словом у переговорах Папи Бенедикта ХVІ у Туреччині, як пишуть оглядачі, стало слово "Європа". Зауважують навіть таке, що Папа змінив в Анкарі деякі свої принципові погляди, зокрема те, що він раніше не бачив сучасну Туреччину членом ЄС. Так чого більше у цьому візиті Папи до ісламської країни – політики чи католицької дипломатії?


Під час зустрічі з прем’єр-міністром Туреччини Реджепом Ердоґаном на летовищі в Анкарі глава Католицької церкви сказав: "Хоча ми і не є політиками, але виступаємо за прийняття Туреччини до Європейського Союзу".

Саме тому впливова німецька газета «Зюддойче Цайтунг» і написала в середу, що тепер німецькі консерватори не зможуть опиратися на думку Папи у цьому питанні. Добре відомо, що, зокрема, один із лідерів християнських демократів, баварець Едмунд Штойбер активно виступав проти вступу Туреччини до Європейського Союзу.

Помірковані мусульмани в Туреччині відіграють чи не вирішальну роль у політиці. Саме з одним із таких лідерів, керівником турецького управління релігійними справами Алі Бардакоґлу і зустрічався в Анкарі Бенедикт ХVІ. Під час цієї зустрічі Папа сказав: "Найкращим способом просування у майбутнє є справжній діалог між мусульманами і християнами, який базується на правді і ще раз правді та надихається щирим бажанням знати одні одних краще, поважаючи відмінності, і визнаючи те, що є у нас спільне".

"Ми, мусульмани, засуджуємо будь-які спроби насильства і терору…"

Сам Алі Бардакоґлу, який раніше дуже критично відгукувався на промову Папи і його цитату щодо ролі мусульман в історії, сказав під час зустрічі з Бенедиктом ХVІ, що релігійні лідери мусять уникати будь-якої участі в нагнітанні міжнародної напруженості і також наголосив: "Ми, мусульмани, засуджуємо будь-які спроби насильства і терору, хто б не пропонував це і хто б не був метою цього, ми вважаємо це злочином супроти людства. Ми належимо до релігії, котра визнає вбивство невинної людини тяжким злочином і гріхом, подібним до знищення всього людства".

Бенедикт ХVІ відвідав місце, де, як стверджують християнські теологи, похована Мати Божа

Говорячи про спільне між мусульманами і християнами, Бенедикт ХVІ мав на увазі, зокрема, і одну з конкретних цілей свого візиту – відвідини місця поховання Матері Божої неподалік руїн античного Ефесу на узбережжі Анталії, який колись називали Східним Римом. Відомо, що Свята Марія, мати Ісуса Христа, є святою і для місцевих мусульман, так само, як Ісус Христос.

Після поїздки до Ефесу Папа зустрічався у Стамбулі зі Вселенським Православним Патріархом Варфоломієм. Спостерігачі не очікують якихось проривів внаслідок цієї зустрічі, але для майбутніх стосунків християнських церков вона мала неабияке значення.
XS
SM
MD
LG