Доступність посилання

ТОП новини

Справа Олександра Литвиненка: слідчі знайшли сліди радіоактивного матеріалу в британських літаках.


Олекса Семенченко Лондон, 30 листопада 2006 (RadioSvoboda.org) – Британська поліція, котра веде слідство у справі про смерть від радіоактивного зараження колишнього агента російських спецслужб і завзятого критика президента Росії Володимира Путіна, знайшла сліди радіоактивності у двох літаках, які курсували між Лондоном та Москвою.

Копія заяви підписана колишнім російським агентом Олександром Литвиненком в якій він звинувачує Владіміра Путіна у своїй смерті. 24.11.2006.
Заяву про те, що справа Литвиненка може мати серйозні наслідки для безпеки пасажирських авіаперевезень, зробив виконавчий директор авіакомпанії Віллі Волш:

“Ми отримали підтвердження, що два наші літаки "Boeing-767", про які нас поінформував уряд, мали сліди радіоактивного матеріалу на борту. Спочатку ідентифікували три "Боїнґи-767". Два з них перевірили, і на них знайшли дуже низький рівень радіоактивності”.

Третій літак зараз у Москві

Ці два літаки нині перебувають на лондонському летовищі "Гітроу". Третій, який теж мають дослідити на радіоактивність, у Москві.

Міністр внутрішніх справ Великої Британії Джон Рід також повідомив у четвер депутатам парламенту, що поліція має намір здійснити перевірку двох літаків російської компанії “Трансаеро”. Волш повідомив, що літаки British Airways, про які йдеться, за місяць встигли здійснити понад 220 рейсів, якими скористалися понад 30 тисяч пасажирів.

Деталі рейсів оприлюднили на інтернет-сторінці компанії. З них видно, що серед інших розглядають також рейси, здійснені до отруєння Литвиненка.

Пасажиром одного з літаків був колишній агент КДБ

Хоча ризик зараження пасажирів вважають як “низький”, компанія нині у процесі повідомлення пасажирів трьох літаків у різних країнах Європи. Одним із пасажирів був Андрей Луґовой – колишній агент КДБ, що був одним із тих, з ким Литвиненко зустрічався 1 листопада, в день отруєння. Луґовой сказав російській пресі, що повертався одним із цих літаків до Москви 3 листопада, одначе, заперечив будь-яку причетність до отруєння.

Загалом у перебігу слідства радіоактивний полоній-210 уже виявили у 12 місцях у Лондоні. Вісім осіб відправили до радіологічної клініки для аналізів на можливе зараження.

У Лондоні вже розпочався судовий процес

Сьогодні в лондонському коронерському суді, який був ущент заповнений представниками світових мас-медіа, почалося дізнання у справі смерті Литвиненка. Слідчий, який спеціалізується на убивствах, назвав ім’я, дату й місце народження загиблого, а також дату його смерті. Він сказав про підозру на отруєння полонієм-210 і повідомив, що у п’ятницю в присутності трьох патологів відбудеться розтин тіла Литвиненка.

Дізнання відтак відклали на невизначений термін. Наступне засідання може відбутися або після повного завершення поліцейського розслідування, або у разі висунення проти когось обвинувачення в убивстві, після судового переслідування.

Друзі Литвиненка знову звинуватили російську державу у його смерті. Ця справа серйозно загрожує підірвати британсько-російські відносини. Прем''єр-міністр Тоні Блер назвав справу Литвиненка “дуже серйозною” і зазначив, що жодні дипломатичні або політичні перепони не зупинять розслідування.
XS
SM
MD
LG