Доступність посилання

ТОП новини

НАТО ухвалило рiшення запросити Сербiю, Чорногорiю та Боснiю і Герцеговину вступити до програми Альянсу «Партнерство заради миру».


Михайло Рамач Белград, 30 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Ще у середу всi белградськi газети повiдомляли, що на самiтi в Ризi не обговорюватимуть справу розширення Пiвнiчноатлантичного альянсу, що немає шансiв, щоб Сербiя долучилася до програми «Партнерство заради миру». Про це заявляли як урядовцi, так i представники європейських країн у Белградi. Однак сталася несподiванка. Разом із Сербiєю запрошення надiйшло й на адреси урядiв Чорногорії та Боснії й Герцеговини.

Деякi сербськi газети, посилаючись на неназванi дипломатичнi джерела, пишуть, що таке несподіване рiшення винесли не в Брюсселi, а у Вашингтонi. Сполученi Штати, на думку оглядачiв, запевнили європейцiв, що на початку передвиборної кампанiї необхiдно надати пiдтримку реформаторським та проєвропейсєьким силам у Белградi – як президентовi Борису Тадичу, так i прем’єр-мiнiстровi Воїславу Коштуницi.

З цього приводу президент Сербії Борис Тадич сказав: «Це прекрасна новина для наших громадян, для наших вiйськових, для нашої держави. Пiсля тривалих реформ, якi розпочалися 2003 року, і до сьогоднi, зокрема упродовж останнiх двох мiсяцiв, та пiсля останнiх ночей, коли тривали динамічнi дипломатичнi переговори, виявилося, що зусилля не були марними».

Усі “за”, а соціалісти ставлять умови

Своє задоволення висловили представники усiх полiтичних партiй за винятком соцiалiстiв. Представник Соцiалiстичної партiї сказав, що треба призначити референдум про приєднання до «Партнерства заради миру» та про вступу до НАТО.

Тим часом мiнiстр оборони Зоран Станкович пояснює, що Збройнi сили Сербiї найближчим часом матимуть можливість брати участь у мiжнародних вiйськових навчаннях та, перед ними вiдкритi європейськi фонди для перебудови системи оборони.

Чи не прагне НАТО контролювати сербську армію?

Деякi сербськi коментатори зазначають ще один аспект справи, а саме: Пiвнiчноатлантичний альянс стане свого роду контролером сербської армiї, будуть приборканi консервативнi сили в Збройних силах, зокрема тi, якi переховували в казармах генерала Ратка Младича, котрого Мiжнародний трибунал обвинувачує в скоєннi воєнних злочинiв у Боснiї i Герцеговинi.

У зв’язку з цим президент Сербії Борис Тадич заявив: «Єдина причина, через котру ми досi не були в Парнерствi – факт, що не було співробітництва з Гаазьким трибуналом. Сьогоднi нiхто не повинен припускати, що ми врегулювали справу спiвпраці. Ми цю проблему не врегулювали. Обвинуваченi повинні опинитися в Гаазi».

Хоча лiдери НАТО не поставили формальних умов, белградськi ЗМІ подають слова генерального секретаря Яапа де Хооп Схеффера, що Альянс уважно стежитиме за перебiгом подiй в країні. Оглядачi стверджують, що стеження стосуватиметься саме спiвробiтництва із Трибуналом.
XS
SM
MD
LG