Доступність посилання

ТОП новини

Свято не для всіх… У Дніпродзержинську готуються відзначати сторіччя Леоніда Брежнєва.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 1 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – На будівлі університету в Дніпродзержинську, де Леонід Брежнєв навчався, вже прикріпили меморіальну табличку, а в музеї Металургійного комбінату, де він працював, відкрили виставку. Основні ж урочистості запланували на 19-те грудня — це дата народження радянського Генсека. Проте вже зараз у місті лунають заклики не підтримувати гучних святкувань.

Леонід Ілліч Брежнєв
Проти вшанування у місті 100-річного ювілею Брежнєва у Дніпродзержинську виступає громадське об’єднання «Своя правда». До нього входять лідери місцевих організацій, партій патріотичного спрямування. У ноті протесту, яку передали депутатам міськради, активісти об''єднання нагадали землякам про «придушення інакодумства та утиски українства» у брежнєвські часи».

Одні святкуватимуть, а інші організовують «антибрежнєвські» слухання

На думку членів об’єднання «Своя правда», вшанування Брежнєва негативного позначиться на іміджі міста та держави. Між тим у Дніпропетровську їхні однодумці збираються провести «антибрежнєвські» слухання. До дискусії залучать громадськість і журналістів.

Заступник голови обласної організації Української народної партії, один із ініціаторів цього заходу Анатолій Сокоринський вважає, що діяльність Генсека Брежнєва заслуговує на засудження - хоча б за війну в Афганістані і за нову хвилю політичних репресій. Українська народна партія, каже пан Сокоринський, категорично проти будь-якого вшанування радянських лідерів:

«Це тихеньке, таке повзуче відродження тоталітаризму в державі. Хто це відроджує? У першу чергу колишні партійні боси, які працювали з ним, колишня постпартійна номенклатура, яка керує в області. Вони хочуть показати приємне обличчя комуністичних лідерів».

Іменем Брежнєва хочуть назвати міський парк

Чи не найбільше пана Сокоринського і його однодумців дивує рішення місцевої влади назвати іменем Генсека міський парк. Міський голова Дніпродзержинська Олег Захорольський, отримавши звернення незгодних із цією ухвалою, сказав, що програма урочистостей до сторіччя затверджена, але думку представників громадськості врахують.

Між тим у відділі внутрішньої політики міськради Радіо Свобода повідомили, що ніяких змін до програми святкувань не внесли. Завідувач відділу Олег Вільховий сказав:

«Планується у день його народження покладання квітів до бюсту. Є доручення голови облдержадміністрації. Є буклет, є виставка також. Нічого такого широкомасштабного».

У прес-службі ж міської ради до цього переліку додають ще низку заходів. Про це повідомила представник інформвідділу Євгенія Комаренко: «Книжкові вставки, огляди літератури, тематичні виставки, екскурсії. Також у бібліотеках проводяться вечори, конференції».

Ностальгія за «застійним» часом

Колишній Генсекретар ЦК КПРС Леонід Брежнєв народився у Дніпродзержинську 1906 року, тут навчався в місцевому металургійному інституті, працював на металургійному заводі і розпочинав партійну кар’єру. Літні дніпродзержинці й досі з ностальгією згадують «застійні» часи - кажуть, за кордон не випускали, так зате у крамницях усе було.
XS
SM
MD
LG