Доступність посилання

ТОП новини

Політична криза в Лівані: просірійські сили хочуть скинути уряд


Сергій Драчук Прага, 4 грудня 2006 (RadioSvoboda.ua) — У Лівані від п’ятниці тривають демонстрації за відставку уряду, організовані шиїтським рухом «Хезболла» та його просирійськими союзниками. Генеральний секретар Ліги арабських держав називає політичну кризу в Лівані серйозною.

Тисячі демонстрантів блокують урядовий палац у центрі Бейрута, де працює прем’єр-міністр країни Фуад Сініора. Вони виставили під будинком наметовий табір і кажуть, що не підуть, доки уряд не виконає їхні вимоги.

Сініора ж заявляє, що не відчуває себе в облозі, й обіцяє досягти примирення.

«Облога? Ми не в облозі, сидять вони собі там — то й хай сидять, це їхнє право на самовиявлення, і ми поважаємо його. Але водночас є багато інших ліванців, і їх набагато більше, ніж цих демонстрантів, хто має іншу думку. Ми ж мусимо зробити все можливе, щоб примирити їх», — заявив прем’єр.

Просирійські сили готують урядові нові несподіванки

Шиїтський рух «Хезболла» та його просирійські союзники вимагають відставки уряду Сініори, через те що він відмовляється надати просирійським силам право вето на законодавчі акти.

Після початку нинішніх протестів у п’ятницю депутат ліванського парламенту від «Хезболли» Алі Аммар застеріг, що організатори демонстрацій готують нові несподіванки.

«Ми не підемо з майданів, доки ця влада не виправить свою помилку і не виконає волю народу, більшість якого хоче виходу з кризи і створення уряду народної єдності. Зараз черга за угрупованням, яке володарює незаконно, протиконституційно й яке відповідальне за всі майбутні кроки, до яких ми вдамося. Ми маємо й інші несподіванки, крім п’ятничних протестів», — заявив представник «Хезболли».

Уряд не відступає й має підтримку Заходу

Уряд Лівану заявляв, що не збирається приставати на вимоги просирійських сил.

Його підтримують у цьому на Заході.

Міністр закордонних справ Великої Британії Марґарет Бекет, яка прибула в суботу до Бейрута, заявила: «Я хотіла мати нагоду приїхати й побачити це на власні очі і виявити солідарність із урядом. Цей уряд обраний народом Лівану, цей уряд має конституційну владу, яку надали йому вибори. Отож я думаю, що коли б міжнародна спільнота взялася попрацювати на підтримку конституційно обраного уряду, це було б, звичайно, непогано».

А в неділю до Бейрута на переговори з різними політичними силами в Лівані прибув генеральний секретар Ліги арабських держав Амр Мусса. Він назвав політичну кризу в Лівані серйозною.

Тим часом антисирійські сили в Лівані стверджують, що вимоги «Хезболли» й інших просирійських сил — це змова з метою зірвати створення міжнародного трибуналу, який має розслідувати вбивство тодішнього антисирійського прем’єр-міністра Лівану Рафіка Харірі 2005 року.

Створення такого трибуналу санкціонувала Організація Об’єднаних Націй.
XS
SM
MD
LG