Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Згубна паличка.


Надія Шерстюк Київ, 4 грудня 2006 року. Пригадуючи свої шкільні та студентські роки, пам’ятаю довгі черги біля флюорографічних кабінетів. Обов’язкове обстеження на туберкульоз. Понад 10 років тому українські лікарі оголосили про епідемію сухот, тоді у Києві зареєстрували 32 випадки захворювання на 100 тисяч мешканців, а цього року їх число сягнуло 49-ти. Загалом в Україні на гостру форму туберкульозу хворіють 103 тисячі людей. На Донеччині презентували програму боротьби з цією недугою. У кого є ризик підхопити паличку Коха? Як нині лікують туберкульоз в українських містах та селах? Про це у “Звуках життя” – “Згубна паличка”.

Найбільшу кількість хворих на сухоти виявили у південно-східних областях України. 10% пацієнтів вражені так званою лікарсько-стійкою формою туберкульозу, який важко лікувати навіть сильними препаратами. Пілотний проект боротьби з таким туберкульозом започаткували у Донецьку. За словами місцевих лікарів, лише цього року на сухоти в області захворіли 4 тисячі мешканців. Детальніше - донецький кореспондент Радіо Свобода Тарас Москалюк.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Відомий вислів “усі недуги від нервів” стосується і сухот, констатують медики. Хоча вірогідність захворіти зростає не тільки у тих, хто потерпає від депресій та стресів. У групі ризику люди, котрі погано харчуються, курять, зловживають випивкою. Якщо понад 3 тижні турбує кашель, висока температура, швидка втома, кепський апетит, задишка, біль у грудній клітині, – треба звертатися до лікаря.

Загалом в українців ослаблений імунітет, чим і не забарилася скористатися паличка Коха. Докладніше про це - Ольга Сакальська, керівник відділу інфекційних та соціально небезпечних хвороб Міністерства охорони здоров"я.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Флюорографія - найпоширеніший метод розпізнати туберкульоз. Чи багато є зараз охочих перевірити свої легені та чи справді рентген допомагає побачити сухоти на ранній стадії? Досліджувала це в одній зі столичних клінік кореспондентка Радіо Свобода Леся Штогрин.

Туберкульоз у Сербії зустрічається рідше, ніж в Україні. Якщо в Україні хворих на сухоти - 85 осіб на 100 тисяч населення, у колишній республіці екс-Югославії їх у відсотковому відношенні удвічі менше. Діагноз “туберкульоз” лікарі поставили тут 4-м тисячам людей. Сухоти у Сербії називають недугою “голодних та злидарів”. Докладніше про те, хто у Сербії хворіє і як їм допомагають, – балканський кореспондент Радіо Свобода Михайло Рамач.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Якщо ви підозрюєте, що “підчепили” сухоти - мерщій у поліклініку, до терапевта. Як розповіла лікар-фтизіатр Катерина Драч, саме терапевт має вислухати всі ваші скарги і вирішити, чи направляти вас до протитуберкульозного диспансеру.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG