Доступність посилання

ТОП новини

Микола Полудьонний: Обов’язки Бориса Тарасюка виконуватиме один із його заступників.


Тетяна Ярмощук Київ, 4 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Якою буде подальша доля нещодавно звільненого міністра закордонних справ Бориса Тарасюка? У Cекретаріаті Президента заявляють: Віктор Ющенко очікуватиме, щоб своє слово щодо правомірності звільнення помаранчевого міністра сказав Конституційний Суд. Про це повідомив в інтерв’ю Радіо Свобода радник Президента України Микола Полудьонний.

Микола Полудьоний
Р.С.: Після п’ятничного звільнення Бориса Тарасюка у Секретаріаті заявили: Президент очікуватиме, щоб Конституційний Суд роз’яснив процедуру призначення та звільнення міністрів, які призначаються за поданням Президента. Якими будуть подальші дії президентської команди?

М.П.:Я думаю, що тут є всі підстави для звернення до Конституційного Суду за тлумаченням відповідних норм Конституції, які встановлюють те, що Президент керує зовнішньою політикою, те, що Президент подає до парламенту кандидатуру на посаду міністра закордонних справ, і, власне, ту норму статті 85 Конституції, пункт 12, де написано, що Верховна Рада звільняє членів Кабінету Міністрів із займаних посад. Принципово можна говорити, що тут є явна неузгодженість, як, власне, і багато подібних проблем є у цьому законі 2222, який вніс зміни до Конституції. Те, що відбулося, на мою думку, є таким, що не відповідає нормам Конституції, які визначають Президента відповідальним за стан національної безпеки, визначають його керівником зовнішньої політики країни, визначають його гарантом дотримання прав і свобод громадян.

Р.С.: Як довго Конституційний Суд може розглядати це питання?

М.П.:Мінімальний термін, у який він може це розглянути, два місяці. А максимальний - закон не встановлює.

Р.С.: І що, протягом цього часу Борис Тарасюк працюватиме як «виконувач обов’язків»?

М.П.:Безумовно, ні. Для того, щоб він був «в. о.», потрібне рішення парламенту. У даному разі виконуватиме обов’язки той його заступник, якому належить виконувати обов’язки міністра на час відсутності міністра на робочому місці або на час, коли посада ця вакантна.

Р.С.: Із вуст багатьох політиків лунало, що Президент може повторно подати на затвердження парламенту кандидатуру Тарасюка. Якщо парламент упродовж 60 днів не проголосує за цю кандидатуру, уряд вважатиметься неукомплектованим і у Президента з’явиться можливість розпустити парламент. Чи розглядають таку можливість у Секретаріаті?

М.П.: Я думаю, що це дуже вільне тлумачення Конституції. По-перше, потрібно з’ясувати, у якому стані має бути уряд, коли він вважатиметься таким, що не сформований. Це дві третини, три чверті, відсутність кворуму чи наявність кворуму? Тобто тут теж питання для тлумачення цього положення Конституційним Судом. Оскільки Конституційний Суд існує, то ніхто вже не може брати на себе прерогативу офіційно тлумачити ті чи інші норми Конституції.

Р.С.:Щодо політреформи. «Наша Україна» заявила, що текст подання про оскарження політреформи вже готовий, і найближчим часом його направлять до Конституційного Суду. Чи узгоджувалося це з Президентом?

М.П.:Я цього не знаю.

Р.С.: А як оцінюють у Секретаріаті таку ініціативу "нашоукраїнців"?

М.П.:Це право народних депутатів, не менше ніж 46 народних депутатів, - звернутися до Конституційного Суду і вимагати певного тлумачення або визнання неконституційними певних норм певних законів. Так що обмежити це право ніхто не може.
XS
SM
MD
LG