Доступність посилання

ТОП новини

Візит Прем’єр-міністра Віктора Януковича до США: які сигнали Україна хоче почути від Сполучених Штатів і які готова подати сама?


Кирило Булкін Київ, 5 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Розпочався візит до Сполучених Штатів Америки Прем’єр-міністра України Віктора Януковича. Які сигнали хоче почути українська сторона від Штатів у перебігу цього візиту і які готова подати сама? Про це говорили гості вчорашньої “Вечірньої Свободи”: президент Інституту державності й демократії Іван Лозовий, президент американської неурядової організації “Помаранчеве коло” Адріан Каратницький та кореспондент Радіо Свобода у Вашингтоні Сергій Куделя.

У виступі перед американською аудиторією у Центрі міжнародних та стратегічних досліджень Віктор Янукович наголосив, що між ним і Президентом Віктором Ющенком немає розходжень у баченні майбутнього курсу України. Також він заявив про відданість політиці євроінтеграції. Проте, як стверджує президент американської неурядової організації “Помаранчеве коло” Адріан Каратницький, до такої заяви в Америці ставляться з певною пересторогою:

“Є певна підозра. Питанням візиту Прем’єра є саме його намагання подолати ці сумніви. І ми мусимо дочекатися завершення цього візиту, чи він зможе подолати саме ці сумніви. Мені здається, що тут розуміють ланцюг “Президент – міністр зовнішніх справ” як людей, котрі в основному тлумачать зовнішню політику, але нюанси важливих політичних лідерів і важливих державних лідерів, котрі теж мають вплив на публічну опінію, теж враховують”.

Кореспондент Радіо Свобода у Вашингтоні Сергій Куделя поділився власними враженнями від спілкування Віктора Януковича з американською аудиторією:

“Я запитав у нього: Вікторе Янукович, де Ваша справжня позиція – тоді, коли ви в березні називали НАТО агресивним союзом і обвинувачували НАТО у злочинах проти людства, чи зараз, коли Ви кажете, що треба покращувати образ і співпрацювати з НАТО? І він не зміг відповісти на це запитання. Він сказав лише, що Партія регіонів ніколи не займала радикальної позиції щодо НАТО. Але я певен, що американці пам’ятають ці заяви. І, безперечно, його виступ сьогодні не можна назвати переконливим”.

А на думку президента Інституту державності й демократії Івана Лозового, головним результатом нинішнього візиту будуть не угоди, які підпишуть сторони. Офіційний Вашингтон приглядається до Віктора Януковича і намагається зрозуміти, чого можна очікувати від нього надалі:

“Я думаю, високі чиновники і Конгресу США, і адміністрації Буша хочуть зустрітися з Прем’єром і з його делегацією, щоб його трохи оцінити як людину. Все ж таки це відносно нова людина для них, це важлива людина в українській політиці, і вони хочуть його трошки “пощупати” віч-на-віч. Взагалі, цей візит також з точки зору Януковича, я думаю, – спроба трошки “пощупати” той бік океану Атлантичного. Це є більше, після певних внутрішньополітичних перемог в Україні, візит Прем’єр-міністра Віктора Януковича з його досить-таки потужною, вражаючою делегацією в стилі Партії регіонів – щоб трохи вразити, трошки там зустріти людей, розібрати, що там взагалі робиться”.

А ще, на думку Івана Лозового, цим візитом Віктор Янукович та його команда хочуть показати українському електорату те, що на Заході їх сприймають як легітимних партнерів.
XS
SM
MD
LG