Доступність посилання

ТОП новини

Віталій Шибко, голова Парламентського комітету у закордонних справах: “ Ми як спілкувалися з росіянами, то весь час наголошували, що є багато неузгодженого. Того, що стосується маяків...”.


Тетяна Ярмощук Київ, 5 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у Києві відкриється 7 засідання Міжпарламентської комісії зі співробітництва Верховної Ради України та Федеральних Зборів Російської Федерації.

Пане Шибко, що буде головною темою нинішнього засідання Міжпарламентської комісії?

Обговорення стану договору “Україна–Росія про дружбу та співробітництво”. В 1999 році цей договір набув чинності і діятиме упродовж 10 років. Треба подивитися, які теми вирішувалися, які зовсім не вирішувалися, які треба далі узгоджувати і що треба сьогодні з цим договором робити у плані його продовження та поліпшення умов для його вирішення.

Борис Тарасюк говорив, що до кінця року Україна та Росія мають підписати договір про реадмісію. Чи відомо, на якій він зараз стадії?

Це одне з нагальних питань. Я не знаю, наскільки ми готові підписати цей договір. У мене ще є якісь сумніви, що ми це зробимо. Але є ще делімітація кордонів, і починати треба демаркацію кордонів. Не можна сказати, що тільки реадмісія сьогодні головна і що вона сьогодні буде вирішена. Не думаю так.

А як парламенти мають діяти щодо врегулювання проблеми навколо Чорноморського флоту?

Думаю, це питання має кілька напрямів. По-перше, сама Україна має вирішити, як бути далі. Якщо вона вирішує, що справді 2017 рік– це той рік, коли закінчується термін, то тоді і парламент має вирішити, а що буде там, як будуть влаштовані люди, які працюють на Чорноморському флоті. Тобто, хто і як займе ту нішу, яка, звісно, створиться. Це перше, що треба вирішити. Друге, думаю, ми як спілкувалися з росіянами, то весь час наголошували, що є багато неузгодженого. Того, що стосується маяків, і так далі. Ми це все обміряємо, все визначимо, все обрахуємо, і тоді у нас не буде якихось там питань. Є сьогодні потреба, але за все треба платити. Це територія України, земля України, і вона має використовуватися на умовах міжнародного права.

А яких конкретних результатів Ви очікуєте від нинішнього засідання Міжпарламентської комісії?

Ми вже відпрацювали проект рекомендацій, де йдеться про ремісію, про делімітацію, про демаркацію. Йдеться й про дальше поглиблення наших стосунків щодо енергетичної сфери. Я думаю, що ці рекомендації будуть предметом робочих комісій, які існують сьогодні на урядовому рівні, а також обговорення під час зустрічі двох президентів, яка планується на 22 грудня.
XS
SM
MD
LG