Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Янукович запевнив американців, що Помаранчева революція триває.


Сергій Куделя Вашинґтон, 5 грудня 2006 (RadioSvoboda.ua) — Прем’єр-міністр України Віктор Янукович, який перебуває з офіційним візитом до США, називає передчасними розмови про вступ України до НАТО. На його думку, вибір системи безпеки, до якої повинна приєднатися Україна, повинен зробити український народ. Про це він заявив у вівторок під час робочого сніданку з групою американських журналістів.

Віктор Янукович виступає у Центрі стратегічних досліджень США. 4 грудня 2006 р. Вашингтон, США.
«Сказати правду американському народові та урядові США» — це, за словами Віктора Януковича, було метою його візиту до Сполучених Штатів. Серед тем, яких український Прем’єр торкнувся у спілкуванні з американськими журналістами, були відносини України з Росією, перспективи членства України в НАТО, умови постачання до України газу та ставлення голови уряду до Помаранчевої революції.

Україна не буде дружити з Америкою проти Росії, бо там «історичні корені»

Відносини з Росією Віктор Янукович назвав «прагматичними», але зауважив, що, окрім економічних інтересів, Україну з північним сусідом пов’язують «історичні корені». Тому, за його словами, значна частина українського суспільства так чутливо ставиться до відносин із Росією.

Як зазначив Янукович, «Україна ніколи не дружила з Росією проти Америки чи Євросоюзу, чи навпаки, Україна і Сполучені Штати не повинні дружити проти Росії». Водночас він визнав, що Росія іноді виступає конкурентом України, а українці випереджають росіян у розбудові демократії та створенні програм для енергозбереження. Адже, як із посмішкою додав прем’єр, українці не мають таких низьких цін на газ, які встановлені в Росії.

Який газ кращий — по 230 доларів від «Ґазпрому» чи по 130 від «РосУкрЕнерго»?

Саме ціновий фактор Віктор Янукович вважає вирішальним, коли йдеться про оцінку останніх російсько-українських газових домовленостей: «Якщо цінова політика прозора і обґрунтована, то це головна передумова, яка дає нам можливість позитивно ставитися до будь-якої компанії. Не важливо, хто власник цієї компанії, яка її назва. Головне — це виконання умови прозорості формування ціни на газ».

Український Прем’єр також пояснив, як формується ціна на газ для України: «Сьогодні Україна отримує 55 мільярдів кубічних метрів газу середньоазійського походження. З них 38 мільярдів — туркменський газ, ціна на який визначена 100 доларів за тисячу кубічних метрів. Ціна газу на кордоні з Україною — 130 доларів. Транспорт із Туркменистану до України коштує приблизно 25 доларів. П’ять доларів — це заробіток. Будь-яка компанія, яка б постачала нам газ, яка б нам запропонувала такі умови, може конкурувати своєю ціною з ким завгодно».

Саме на таких вигідних, за оцінкою Януковича, умовах Україна отримує газ за посередництвом «РосУкрЕнерго». Він каже, що після зустрічей із американськими посадовцями ті почали з розумінням ставитися до участі цієї компанії у забезпеченні України газом: «За якою ціною нам вигідніше купувати газ — у „РосУкрЕнерго“ по 130 доларів чи в „Ґазпрому“ по 230? Тут відповідь очевидна. Ми розмовляли з міністром енергетики США на цю тему. Він добре розуміє, що мати таку ціну на газ для України — це дуже вигідно».

Водночас Віктор Янукович визнав, що Україна не зможе довго отримувати газ за такою ціною. Тому, за його словами, необхідно збільшувати видобуток газу в Україні, розвивати програми енергозбереження та сприяти диверсифікації енергоджерел. Голова уряду також повідомив, що Україна веде переговори з Російською Федерацією, щоб отримати право видобувати газ та нафту на російській території.

Не важливо, коли Україна стане членом НАТО — в 2008-му… чи в 2011-му…

У питанні євроатлантичної інтеграції Віктор Янукович пропонує не поспішати і зачекати на зміну громадської думки щодо альянсу. Зараз, за його словами, членство України в НАТО підтримує лише кожен п’ятий українець. Тому, на його думку, в Україні необхідно провести «інформаційну роботу щодо стосунків із НАТО та про те, що таке НАТО».

Водночас Янукович прогнозує збільшення підтримки НАТО тоді, коли «люди відчують, що реформи, які розпочали влада та уряд, йдуть на користь населенню».

Український Прем’єр наголосив, що не вважає важливою дату вступу України в НАТО: «Не бачимо проблеми у тому, коли це буде — в 2008-му, 2009, 2010, чи 2011-му… Коли це відбудеться? Коли вирішить сам український народ. І ми про це всюди кажемо. Ніхто не буде нікого нікуди заганяти. Люди самі мають відчути переваги тієї чи іншої системи безпеки. Це їхнє власне життя, їхня країна, їхній дім».

Віктор Янукович сказав, що саме таку позицію він заявляв під час усіх зустрічей у Вашингтоні.

Помаранчева революція триває.

У відповідь на запитання про ставлення до Помаранчевої революції голова українського уряду назвав ці події наслідком «неефективної роботи влади, авторитарної системи управління державою, несправедливістю та низьким рівнем свободи слова». На його думку, всі українці, незалежно від політичних поглядів, мріяли тоді про «поліпшення рівня життя, свободу і демократію».

І хоча Янукович вважає, що люди «майже нічого не отримали з того, про що мріяли», він все ж вказує на зміни в самому суспільстві: «Суспільство стало більш відкритим, вільним. Це найбільше досягнення Помаранчевої революції. Хоча фактично, якщо це називати революцією, — вона ще продовжується. Вона не закінчилася».

Головним своїм завданням Віктор Янукович називає необхідність об’єднати суспільство на спільних цінностях.

Говорили про спільне, але про що — невідомо

Прем’єр-міністр уник розповіді про зміст зустрічей із американськими посадовцями. «Мені здається, що по багатьох напрямках оцінки ситуації у нас є багато чого спільного», — так коротко він прокоментував американським журналістам свої враження від зустрічі з державним секретарем США Кондолізою Райс.

У самому Державному департаменті США повідомили, що серед тем переговорів посадовців були питання енергетичної безпеки та подальші реформи в Україні. Водночас прес-служба Білого Дому відмовилася коментувати зміст переговорів Віктора Януковича з віце-президентом Діком Чейні.
XS
SM
MD
LG