Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 6 грудня.


Віктор Недоступ Київ, 6 грудня 2006 (© RadioSvoboda.Ua) - 6 грудня хан Батий захопив Київ, Кромвель захопив англійський парламент, на Лондон опустився найстрашніший в історії смог, а на Іркутськ упав військово-транспортний літак.

6 грудня 1240 року монголо-татарське військо захопило Київ. Ще за місяць орди хана Батия оточили місто. Галицько-волинський князь Данило Романович виїхав з міста, залишивши замість себе воєводу Дмитра. Але сили були настільки нерівними! Самовидець згадує, що кияни не могли чути один одного через рип татарських возів, ревіння верблюдів, іржання коней та через страшні удари в стіни та ворота. Дмитра поранено, люди відступають під дах Десятинної церкви, і бійня поновлюється. Лише коли церковні стіни під вагою людей падають, татари остаточно оволодівають Києвом. Батий велить не вбивати воєводу Дмитра, вражений його хоробрістю.

1648 – Англійська революція. Загін армії Кромвеля під проводом полковника Томаса Прайда влаштовує чистку Довгого парламенту від пресвітеріан, які займають там панівні позиції. 45 парламентарів заарештовано, 186 тікають. Залишаються 75 парламентарів, це радикально налаштовані пуритани. Вони одразу організовують надзвичайний трибунал і судять короля, якого через місяць стратять.

1877 – У Нью-Джерсі Томас Едісон демонструє дію першого фонографа. Він декламує віршик: “У Мері було маленьке ягнятко”. Фонограф записує, а потім відтворює.

1921 – У Лондоні підписують договір, за яким Ірландія стає вільною. Британія визнає створення Ірландської вільної держави. Однак шість графств Північної Ірландії зберігають союз з Англією. На цей час це найкращий компроміс, але він виявляється двосічним – з одного боку утворилася Ірландська республіка, а з іншого – Північну Ірландію і досі роздирають проблеми.

1952 – В Лондоні – густий смог. Туман з промисловими димами падає на місто. Від задухи та серцевих нападів помирає близько 4-х тисяч людей. Найсмертельніший смог в історії.

А у 1997-му на житловий квартал російського міста Іркутська впав військово-транспортний літак АН-124 “Руслан”. Відмовили двигуни і 400 тон заліза рухнуло прямо на будинки. Загинуло 72 людини.
XS
SM
MD
LG