Доступність посилання

ТОП новини

Польський парламент засудив геноцид українського народу — Голодомор 1932-33 років.


Єва Поштар Варшава, 6 грудня 2006 (RadioSvoboda.ua) — Нижня палата польського парламенту, Сейм, засудила Голодомор 1932-33 років в Україні і винесла постанову про вшанування пам’яті його жертв. Це сталося якраз під час дводенного візиту голови Верховної Ради України Олександра Мороза до Польщі.

Засудження Голодомору в Україні було сьогодні найважливішою темою ранкового засідання польського Сейму. Поляки наголосили на своїй солідарності з Україною, яка внаслідок геноциду 1932-33 років зазнала багатомільйонних втрат.

Маршалек (голова) Сейму Марек Юрек зачитав під час урочистого засідання цю постанову про вшанування жертв Голодомору в Україні: «Сейм Республіки Польщі, єднаючись у болі з близькими жертв Голодомору в Україні, який у 1932-33 роках коштував життя мільйонам мешканців українських сіл, засуджує тоталітарний режим, відповідальний за цей геноцид. Сейм Республіки Польщі, висловлюючи своє глибоке співчуття громадянам України, хоче висловити сподівання, що пам’ять про жертви цього злочину залишиться пересторогою перед усілякими формами тоталітаризму, який так болісно вразив Європу XX століття, і особливо поляків та українців».

У засіданні польського парламенту брала участь делегація України, яку очолював голова Верховної Ради Олександр Мороз.

Із приводу постанови Сейму про Голодомор Олександр Мороз сказав для Радіо Свобода: «Резолюція сейму підтверджує те, що ми тут маємо однодумців, які щиро бажають успіхів Україні в усіх напрямках, у тому числі в збереженні історичної правди».

Міжпарламентська співпраця та європейський вибір

Після офіційної зустрічі голів українського і польського парламентів Олександр Мороз і Марек Юрек заявили: їхнім бажанням є, щоб відносини між обома парламентами були так само добрі, як між українськими і польськими президентами та прем’єрами. Першим кроком до цього є створення Українсько-польсько-литовської парламентської асамблеї.

Після розмови з Олександром Морозом голова польського сейму Марек Юрек сказав Радіо Свобода: «Ми почули дуже важливу заяву про остаточний європейський вибір України. Ми готові підтримувати в багатьох аспектах співпрацю України з Євросоюзом, включно з її входженням до ЄС».

Про бажання України увійти до ЄС та СОТ Олександр Мороз говорив у середу під час зустрічі з польським президентом Лехом Качинським.

Нагорода другові України

У програмі візиту голови Верховної Ради України було ще вручення ордена України «За заслуги» I ступеня політичному та громадському діячеві, маршалкові (голові) Сенату — верхньої палати польського парламенту — Богданові Борусевичу. Напередодні його нагородив цим орденом президент Віктор Ющенко.

Богдан Борусевич після нагородження сказав Радіо Свобода: «Тішуся, що Україна вбачає мій внесок у підтримку її незалежності і демократії. Від початку 90-х років як депутат намагаюся працювати для зближення і взаєморозуміння обох держав».

Олександр Мороз під час дводенного візиту до Польщі також поклав квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку.
XS
SM
MD
LG