Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина прагне наблизити Україну до Євросоюзу під час свого головування в ЄС наступного року.


Наталія Вікуліна Брюссель, 6 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Берлін прагне більше наблизити Україну до Євросоюзу під час свого головування в ЄС у першій половині наступного року. Про це сказав у коментарі для Радіо Свобода постійний представник Німеччини при Євросоюзі Вільгельм Шенфельдер.

Вільгельм Шьонфельдер
Відносини з країнами, що межують із Євросоюзом, стануть одним із пріоритетів зовнішньої політики Німеччини, яка перебирає на себе головування в Євросоюзі на перші шість місяців 2007 року, сказав німецький представник при Євросоюзі Вільгельм Шенфельдер.

«Ми будемо намагатися надати новий додатковий імпульс Європейській політиці сусідства. Ми думаємо, що це дуже важливий інструмент для того, щоб поліпшити і розвинути наші відносини з сусідами Євросоюзу. Ми вклали багато грошей у політику сусідства, ми розробили багато дуже цікавих Планів дій із країнами-сусідами, тож для нас це дуже важливий інструмент, і ми будемо намагатися розвинути його далі», — сказав посол Німеччини при ЄС у коментарі для Радіо Свобода.

Іще влітку стало відомо, що німецьке міністерство закордонних справ пропонує змінити Європейську політику сусідства. У Берліні вважають, що Україні, Грузії, Вірменії і Азербайджанові, а пізніше Молдові і Білорусі слід запропонувати кращі перспективи співпраці з Євросоюзом.

Україну — до привілейованого клубу, але поки що без членства

Ідея полягає в тому, щоб розділити сусідів на дві географічні групи. Так, Київ та, наприклад, Тбілісі можуть опинитися в елітному співтоваристві наближених до Євросоюзу, а південним сусідкам ЄС — приміром, Марокко чи Тунісові — пропонується не надавати перспектив вступити до європейського клубу.

Але чи є в України шанси коли-небудь отримати членський квиток Євросоюзу? Посол Вільгельм Шенфельдер каже, що нині це не є питанням для дискусії: «Ми будемо намагатися розпочати переговори під час головування Німеччини щодо вільної торгівлі з Україною, так само як і з Росією. Таким чином ми матимемо певною мірою рівні засади між двома країнами. Україна є дуже важливою країною для всіх нас, і ми справді прагнемо більше наблизити Україну до Євросоюзу, ніж це є зараз».

Берлін завжди підтримував демократичні зміни в сусідніх із Євросоюзом країнами і їхнє наближення до Євросоюзу. Під час головування в ЄС із 1 січня наступного року Німеччина матиме також краще підґрунтя для діалогу з країнами, що межують із Євросоюзом, — у понеділок Єврокомісія оприлюднила нові пропозиції тісніше співпрацювати з сусідами ЄС, включно з Україною.
XS
SM
MD
LG