Доступність посилання

ТОП новини

Луганська «екоміліція» оштрафувала й підприємство, що відповідає за прибирання сміття.


Ярослав Гребенюк Луганськ, 7 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Луганськ ніколи не зазіхав на звання найчистішого міста України: місто «потопає» в сміттєвих завалах, а відсутність біля магазинів урн — звичайна річ. Новій службі екологічної безпеки при Луганському міському виконкомі не вдалося відразу перебудувати психологію городян. Проте людям уже відомо про існування «екоміліції».

Типова картина...
Начальник міського управління з питань екологічної безпеки Олег Бережний стверджує, що у деяких випадках люди покладають надії винятково на екологічну міліцію. Приміром, коли бізнесмен хоче загубити деревце: «Дійсно, люди стоять під деревом, вони відштовхують, не допускають, щоб дерево зрубали. Люди навіть обіймають дерева, — і тут приїжджають наші працівники», — каже Олег Бережний.

Основні порушення, які фіксують у Луганську, — це спалювання відходів, вирубка дерев, відсутність урн і договорів на вивезення сміття.

Прибиральників сміття покарали за неприбране сміття

У числі перших справ «екоміліціонерів» — штрафування компанії «Дуссманн-Луганськ», що займається… прибиранням сміття — за загиджені двори.

Представник «Дуссманна» в Луганську Валерій Гедзерук вважає, що «зелена міліція» вчинила справедливо: «Територія була не прибрана. Нас оштрафували за діло. Тоді був недобір двірників».

За два останні тижні складено близько півсотні протоколів.

Але природоохоронці суворі лише до юридичних осіб. Городянин, що кинув на хідник недопалок або обгортку від «Снікерса», — поза їхньою юрисдикцією. «Ми не складаємо протокол за папірець, що кинув громадянин, але складаємо протоколи за сміття, що лежить у межах ділянки юридичної особи», — каже Олег Бережний.

За довкілля боротимуться не тільки штрафами

Найбільший штраф, який заплатив «екологічний порушник», — 11 тисяч гривень, — за знищення зелених насаджень.

Наразі екологічна міліція вигадує нові способи покарань «екобайдужих» підприємців. «Ми вводимо таку процедуру, як швидке прибирання території, звісно, з оплатою цієї праці винуватцями», — повідомив Олег Бережний.
XS
SM
MD
LG