Доступність посилання

ТОП новини

У Криму журналісти протестують проти суворих умов акредитації до Верховної Ради автономії.


Володимир Притула Сімферополь, 6 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Кримські журналісти протестують проти нових суворіших умов акредитації до Верховної Ради автономії. У четвер вони влаштували обструкцію голові Постійної комісії з питань засобів масової інформації кримського парламенту Григорієві Іоффе, який спробував на прес-конференції переконати журналістів у тому, що їхні права ніхто не збирався обмежувати.


Прес-конференція голови Постійної комісії з питань засобів масової інформації кримського парламенту Григорія Іоффе, на якій він збирався пояснити журналістам переваги нових умов акредитації у Верховній Раді автономії, перетворилася на банальну сварку. Журналісти закидали свого колишнього колегу, а нині депутата кримського законодавчого органу від Партії регіонів претензіями та підозрами в намаганні обмежити їхні професійні права.

Днями президія Верховної Ради Криму ухвалила новий порядок акредитації, яким обмежила кількість журналістів від одного засобу інформації двома особами, заборонила навіть спроби знімати і брати інтерв’ю без згоди депутатів і намагатися отримати інформацію про Верховну Раду Криму з інших джерел, окрім парламентського прес-центру.

Журналісти скаржаться на порушення свободи слова

Медіа-юристи називають це порушенням принципів свободи слова. «Деякі пункти цього положення не зовсім збігаються з чинним законодавством, не відповідають вимогам, які прописані у законі України „Про порядок висвітлення діяльності органів влади“. Безумовно, це порушення прав журналіста на отримання інформації», — вважає юрист Арсен Османов.

Із новим порядком акредитації не погоджуються і деякі депутати, як, наприклад, колишній журналіст, лідер кримського Руху Леонід Пилунський. «Керівництво Верховної Ради Криму затіяло погану справу щодо журналістів. Це наступ на свободу слова, це спроба обмежити доступ до інформації, відрізати журналістів, які їм не до вподоби», — вважає він.

Голова Постійної комісії з питань ЗМІ
Верховної Ради Криму Григорій Іоффе.
(© RadioSvoboda.Ua)
У Верховній Раді говорять про поліпшення умов роботи

Утім, голова профільної комісії Григорій Іоффе не здається. Він каже, що ніхто не збирався обмежувати права журналістів, положення про акредитацію відповідає не тільки законодавству України, але й рекомендаціям ОБСЄ і має на меті лише навести лад у залі засідань, де працює 100 депутатів, а не 700 акредитованих журналістів. «Вона (нова акредитація) спрямована лише на те, щоб поліпшити нашу співпрацю. Даваймо разом удосконалювати цей документ. Ми відкриті і готові розглянути ваші пропозиції», — сказав Григорій Іоффе.

Журналісти ж домовилися просити кримську прокуратуру перевірити цей документ на відповідність чинному законодавству.
XS
SM
MD
LG