Доступність посилання

ТОП новини

Не допустити розпаду СРСР було неможливо, вважає Станіслав Шушкевіч


Валерій Каліновський Мінськ, 8 грудня 2206 року. (RadioSvoboda.Ua) - Колишній голова Верховної Раді Білорусі 72-річний Станіслав Шушкевіч, який 15 років був одним з авторів Біловезької угоди про розпуск СРСР, досі залишається у політиці. Він є головою Білоруської соціал-демократичної партії «Грамада».

Станіслав Шушкевіч переконаний, що не допустити розпаду СРСР було неможливо, бо такої країни у грудні 1991 року вже не існувало.

«Путч, серпневий путч, остаточно зруйнував Радянський Союз, а ті заходи, які робив Горбачов, вони не відповідали нормальному розумінню, що таке держава і що має бути. Тому ми просто констатували факт того, що відбулося».

Зараз у державних ЗМІ Білорусі багато ностальгійних передач, в яких позитивно згадується СРСР. Пан Шушкевіч каже, що ніколи не шкодував про те, що було зроблено 15 років тому у Біловезький пущі.

«Щодо мене, то я лише пишаюся тим, що відбулося. Я вважав це найважливішою подією у своєму житті – те, що я підписав Біловезьку угоду. Тепер же такою подією я вважаю виведення ядерної зброї з території Білорусі. Подивіться на теперішню владу в Білорусі, на те, як подібний Лукашенка на Кім Чен Іра. Це одного поля ягоди».

Те, що відбулося після Біловезьких угод у Білорусі, пан Шушкевіч вважає певною несподіванкою, яка була народжена силами, що були проти Біловезької угоди. У 1996 році вище керівництво Росії підписало індульгенцію А. Лукашенку, каже С. Шушкевіч. І тепер Росія стала оплотом диктатур на пострадянському просторі:

«Нам це було відоме й раніше. Росія увесь час така і є. Але добре було б, щоб вона замкнулася в цій справі на себе. У неї вистачає автономій».

Багато краще ситуація розвивалася в Україні, переконаний пан Шушкевіч, який особисто знайомий зі всіма українськими президентами.

«Україна – країна більш високої політичної культури. Вона показала головне – передачу влади. Можна по-різному ставитися до Кравчука, Кучми, Ющенка, але влада передавалася згідно з підсумками виборів. Народ керував цим. У Білорусі ж, дякуючи Росії, зберігається все та ж проросійська влада».

Але Станіслав Шушкевіч оптимістичний щодо демократичного майбутнього Білорусі, тому що, за його словами, авторитарна держава безперспективна, а командна економіка безплідна.
XS
SM
MD
LG