Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 8-го грудня.


Віктор Недоступ Київ, 8 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – 8 грудня Рейган і Горбачов ухвалили так званий нульовий варіант у гонці ядерних озброєнь, у Біловезькій пущі придумали креатуру під назвою СНД, а в Кремлі спробували створити союз з Білоруссю.

8 грудня 1863 року в Єзуїтській церкві Сантьяго в Чилі під час урочистого богослужіння почалася пожежа, яка вбила 2500 людей, в основному – жінок та дітей.

1918 – Народна рада (передпарламент Латвії) ухвалює закон про шкільну автономію. Згідно з ним кожна національність матиме свою шкільну управу і навчатиме дітей у всіх обов’язкових школах тією мовою, якою розмовляють у сім’ї.

1982 – США. Такий собі Норман Мейєр (не плутати з письменником Норманом Мейлером) бере в заручники пам’ятник Джорджу Вашингтону, вимагаючи покласти край перегонам у ядерних озброєннях. Протест зрозумілий, але Мейєр припаркував біля пам’ятника мікроавтобус, напханий вибухівкою, і погрожує його підірвати. Переговори з поліцією тривають десять годин. Нарешті куля поліцейського снайпера кладе край небезпечній ситуації, а заразом – уриває життя бунтарю.

1987 – Взагалі досить дивний день, якщо порівняти події. У Вашингтоні Горбачов та Рейган підписують договір про ліквідацію ракет середньої дальності, напруга в усьому світі має впасти.

І саме цього ж дня в Палестині трапляється автокатастрофа, гинуть чотири араби. Палестинці оголошують інтифаду – повстання. Форми найрізноманітніші – від бойкоту ізраїльських товарів, до нападу на поселенців та закидання камінням військових патрулів.

І саме цього ж дня в хокеї вперше у світі воротар НХЛ Рон Хексталл забиває гол у ворота суперника. Завдяки цьому Філадельфія Флаєрз виграє у Бостон Брюїнз з рахунком 5:2.

1991 – у Біловезькій Пущі президенти колишніх радянських республік підписують договір про створення Співдружності Незалежних Держав. І от уже п’ятнадцять років їхні наступники з’ясовують, у якій воно має бути формі.

А рівно через вісім років у 1999-му сталося щось подібне. Математики назвали б це згасаючою гармонікою від попередньої події. У Кремлі Борис Єльцин з Олександром Лукашенком підпишуть договір про створення союзної держави Росії та Білорусі.
XS
SM
MD
LG