Доступність посилання

ТОП новини

Рейдерство по-державному або наведення ладу?


Олексій Крапивко Київ, 8 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Україна ризикує опинитися під повним контролем російських газових компаній. Таку думку висловили сьогодні на спільній прес-конференції у Києві керівники низки обласних газопостачальних компаній. Вони також звинуватили правоохоронні органи у сприянні цьому. Натомість представники прокуратури кажуть, що все законно — і перевірки газових компаній в окремих областях, і вилучення документів. Що ж це? Державне рейдерство (тобто державний бандитизм) чи ж наведення ладу у газовій системі країни?


Вранці 7 грудня до приміщення ВАТ “Закарпатгаз” увірвалися люди у масках. На прохання показати посвідчення та санкції на обшук виконувач обов’язків голови правління ВАТ «Закарпатгаз» Юрій Русин отримав таку відповідь:

«Мені брутально з застосуванням нецензурної лексики сказали, що вони визначають закон, і вони ж будуть вирішувати, як чинити. По цьому двоє співробітників спецпідрозділу, а за їхніми словами, це був спецпідрозділ «Сокіл», мене скрутили і викинули з кабінету, повели в коридор і там почали бити».

Правоохоронці стверджують: все відбувалось у рамках закону. Вони вилучали документи, потрібні для розслідування карної справи за фактом розкрадання 70 мільйонів гривень, які виділив НАК “Нафтобаз України” на газифікацію 22 населених пунктів Закарпаття. Каже представник закарпатської прокуратури Ілля Ільчук:

«Кошти були перераховані трьом фірмам Києва, які повинні були, згідно з договорами, виконувати роботи. Але ніхто не бачив цих фірм і їхніх людей, механізми, ніхто тут не виконував ніякі роботи. І наскільки мені відомо, дві фірми на сьогодні вже не існують».

Однак Контрольно-ревізійне управління, за дорученням Генпрокуратури, нещодавно перевірило усі західноукраїнські газопостачальні компанії. І суттєві порушення не виявлені, свідчать відповідні акти КРУ. За словами голів відкритих акціонерних товариств “Закарпатгаз”,“Львівгаз”, “Чернівцігаз”, “Волиньгаз”, “Чернігівгаз”, “Івано-Франківськгаз”, упродовж кількох місяців на них “тотально тиснуть” правоохоронні органи. Кажуть – типове рейдерство. Любомир Шершун, голова наглядової ради "Закарпатгаз": «По “Закарпатгазу” розпочалось все із системних запитів правоохоронних органів, продовжилось порушенням кримінальної справи. Ці дії розпочались після того, коли наші акціонери відмовили компанії "РосУкрЕнерго" продати свої акції наших енергетичних компаній. Тому такі дії правоохоронних органів ми розцінюємо як такі, що направлені на захоплення даного підприємства, примушення менеджменту передати управління над нашими підприємствами третім особам».

Проте конкретних призвіщ пан Шершун не назвав. А додав, що їхній регіон може бути полігоном для випробування тактики захоплення газових підприємств.

Також голови деяких обласних газопостачальних компаній звинуватили у тиску і “Нафтогаз України”. Від першого січня “Нафтогаз” розриває з газопостачальниками угоди оренди газогонів. Нібито через те ж таки привласнення – сумарно “Закарпатгазом”, “Львівгазом”, “Чернівцігазом”, “Волиньгазом”, “Чернігівгазом” та “Івано-Франківськгазом” 300 млн гривень.

Каже речник “Нафтогаз України” Костянтин Бородін: «Лише по Закарпатській області керівництво “Закарпатгазу” привласнило близько 70 млн грн. НАК “Нафтогаз України” розцінює сьогоднішню заяву як спробу тиску на слідство і спробу відвернути увагу громадськості від того, що дійсно робиться в цих облгазах. НАК “Нафтогаз України” дійсно ухвалив рішення не переукладати з ними договір на використання газорозподільчих мереж, що перебувають у власності держави».

Від цього, каже голова правління ВАТ “Львівгаз” Василь Марчук, може сильно постраждати робота всієї газової системи. Адже тоді нема кому буде ремонтувати мережі та знешкоджувати наслідки аварій. Речник "Нафтогазу" заспокоює: проблему із ремонтом вирішать найближчим часом.
XS
SM
MD
LG