Доступність посилання

ТОП новини

Гробниця апостола Павла.


Наталка Кудрик Рим, 8 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Римі оголосили про надзвичайну археологічну знахідку. Науковці підтвердили, що в італійській столиці виявлена домовина святого апостола Павла.

Апостол Павло. Ікона Андрія Рубльова, 1410—1420.
Активні пошуки останків апостола Павла почалися 4 роки тому, і ось у листопаді цього року ватиканські археологи завершили розкопки. Могилу виявили у склепі під храмом Святого Павла. За висновками учених, вірогідне перепоховання відбулося приблизно у 390 році.

Те, що у склепі могла бути могила апостола Павла, яку закривав собою вівтар храму, передбачали вже давно. Місцезнаходження гробниці втратили у 19 столітті під час пожежі, котра зруйнувала церкву під назвою«Базиліка Святого Павла за міськими стінами». Після пожежі крипту засипали землею і на її місці звели вівтар. Згодом побудували новий храм.

Під час розкопок було важко дістати дві величезні мармурові плити, що були під вівтарем. І ось, як їх прибрали, виявили саркофаг римської епохи, на якому видно епіграф латинською мовою: «Paulo apostolo mart» тобто «Апостол Павло мученик».

Усі подробиці пошукових робіт і про історичне значення знахідки Ватикан обіцяє розповісти у понеділок на спеціальній прес-конференції.А тим часом керівник археологічної розвідки Джорджіо Філіппі повідомив мас-медіа, що знайшли саркофаг і з великою ймовірністю йдеться про домовину Святого Павла. Відомо, що на саркофазі помітні дірки діаметром 10 см, через які давні паломники просовували шматки тканини, щоб таким чином доторкнутися до святині. Тепер вперше за 1700 років саркофаг Святого Павла можуть побачити усі охочі.

Апостол Павло відомий як впливовий християнин, котрий жив у I столітті. Відвідав багато країн Середземномор’я, Азії, Греції та Римської імперії. Його проповіді, які можна читати у Новому завіті, вважаються одними з найважливіших у розвитку християнського мислення. Загинув Святий Павло, за припущеннями, у 65 році. Римський імператор Нерон наказав обезголовити апостола.

Кажуть, що найближчим часом гробницю відкриють для відвідувачів, хоча не виключено, що Ватикан планує відкрити саркофаг для детального вивчення.
XS
SM
MD
LG