Доступність посилання

ТОП новини

В Україні процвітає рейдерство.


Надія Петрів

Ужгород, 8 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Учора вранці до приміщення відкритого акціонерного товариства «Закарпатгаз» увірвалися люди у масках. На прохання показати посвідчення та санкції на обшук виконуючий обов’язки голови правління ВАТ «Закарпатгаз» Юрій Русин отримав від них таку відповідь:

Юрій Русин, в. о. голови правління ВАТ "Закарпатгаз".
«Мені брутально з застосуванням нецензурної лексики сказали, що вони визначають закон, і вони ж будуть вирішувати, як чинити. По цьому двоє співробітників спецпідрозділу, а за їхніми словами це був спецпідрозділ «Сокіл», мене буквально скрутили і викинули з кабінету, повели в коридор і там почали мене бити».

Правоохоронці на цілий день паралізували роботу «Закарпатгазу». Навіть аварійні машини не могли виїжджати за викликами. Працівники Закарпатської прокуратури вилучили у компанії «Закарпатгаз» близько двох сотень різних документів. За їхніми словами, зробили це у рамках розслідування карної справи, порушеної прокуратурою Закарпаття за фактом розкрадання 70 мільйонів гривень, що їх НАК «Нафтогаз України» виділила на газифікацію 22 населених пунктів Закарпаття.

Представник Закарпатської прокуратури Ілля Ільчук, який власне і займався розслідуванням справи, заявляє, що ці кошти керівники «Закарпатгазу» перерахували на три київські фірми, які нібито мали виконувати підрядні роботи з будівництва газопроводів. Каже Ілля Ільчук:

«Кошти були перераховані трьом фірмам Києва, які повинні були, згідно з договорами, виконувати роботи. Але ніхто не бачив цих фірм і їхніх людей, механізми, ніхто тут не виконував ніякі роботи. І наскільки мені відомо, дві фірми на сьогодні вже не існують».

За словами пана Ільчука, перевірка роботи «Закарпатгазу», результатом якої й стало порушення карної справи, здійснена спільно з контрольно-ревізійним управлінням та працівниками УБОЗу за дорученням Генеральної прокуратури.

Керівники ж «Закарпатгазу» стверджують, що карну справу прокуратура порушила за неіснуючими фактами, бо газопроводи, на які виділяли 70 мільйонів гривень, таки побудовані. Є документи, які це підтверджують. І ще один доказ — результати перевірок різних контролюючих структур. Говорить Юрій Русин:

«Контрольно-ревізійне управління у Закарпатській області за дорученням Генпрокуратури повністю здійснювало перевірку нашого фінансово-господарського стану, в тому числі вони перевіряли роботи з газифікації, які ми здійснювали. Ними був складений відповідний акт, який затверджував правомірність наших дій, обгрунованість витрачання грошових коштів, а також повноту здійснення будівельних робіт. Крім того, дані обставини були предметом перевірки Волинського відділення Львівського інституту судово-дослідних експертиз, і у своєму висновку від листопада місяця 2006 року, також зазначена правомірність наших дій і відсутність будь-якого порушення закону при здійсненні нами газифікації».

Юрій Русин також стверджує: правоохоронці порушили карні справи і проводять перевірки – на замовлення. Адже ще до недавнього часу ВАТ «Закарпатгаз» добре працювало, і лише три місці тому почалися незрозумілі перевірки, по 30 звернень на місяць з вимогою надати ті чи інші документи тощо. Виконуючий обов’язки голови правління ВАТ «Закарпатгаз» Юрій Русин:

«Крупний поставник газу в Україну, а саме «РосУкрЕнерго» висловило пропозицію акціонерам ВАТ «Закарпатгаз», які володіють контрольним пакетом облгазу, продати їм свої акції. Наші акціонери відмовилися від такої пропозиції «РосУкрЕнерго», і після цього на нас почав здійснюватися системний тиск з залученням правоохоронних органів. Ми вважаємо, що це така собі рейдерська атака з застосуванням правоохоронних органів».

Сьогодні ж окрім Закарпатгазу подібні звинувачення пролунали і від низки інших облгазів, переважно з Західних областей. Вони кажуть, що тиск на них чинить також і Нафтогаз. Він розірвав з ними угоди оренди газотранспортних систем. Причина – начебто вкрадені цими компаніями 300 мільйонів гривень. У НАК “Нафтогаз України” вважають – ці заяви є провокацією. Каже Радіо Свобода речник компанії Костянтин Бородін:

«Лише по Закарпатській області керівництво «Закарпатгазу» привласнило близько 70 млн. грн. НАК «Нафтогаз України» розцінює сьогоднішню заяву як спробу тиску на слідство і спробу відвернути увагу громадськості від того, що дійсно робиться в цих облгазах. НАК «Нафтогаз України» дійсно прийняв рішення не переукладати з ними договір на використання газорозподільних мереж, що перебувають у власності держави».

Наразі ж робота ВАТ «Закарпатгаз» практично паралізована. Юрій Русин каже, близько півтисячі працівників повністю деморалізовані, але налаштовані відстоювати свої права. Крайнім випадком цього захисту може стати страйк.
XS
SM
MD
LG