Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 11 грудня.


Віктор Недоступ Київ, 11 грудня 2006 року (RadioSvoboda.Ua) – 11 грудня – стоматологи вперше застосували анестезію, Німеччина та Італія оголосили війну США, Мухамед Алі востаннє вийшов на ринг, а Україна почала встановлювати дипломатичні стосунки з колишніми радянськими республіками.

11 грудня 1844 року в Бостоні дантист Горас Уеллс вперше спробував застосувати анестезію. До цього зуби виривали просто так. Уеллс дає пацієнтові звеселяючий газ. Досвід виходить невдалий – пацієнтові весело, але болю він не позбавляється. Лише через 2 роки партнер Уеллса Уїльям Мортон з успіхом застосує ефір.

1888 – французька компанія “Панама”, яку створили для спорудження Панамського каналу, лускає, немов мильна бульбашка. Десятки тисяч дрібних акціонерів банкрутують.

1936 – Король Великої Британії Едуард VIII відмовляється від престолу. Причина не в політичній боротьбі. Кохання, шановні! Парламент та церква не схвалили його наміру одружитися з двічі розлученою американкою Уолліс Уорфілд-Сімпсон. Новим королем стає його молодший брат – Георг VI, а відставний король отримує титул герцога Віндзорського.

1941 – Німеччина, а за нею Італія оголошують війну Сполученим Штатам. Президент Рузвельт звертається до Конгресу: “Ніколи раніше не було більшої загрози життю, свободі та цивілізації”. Сенат та Палата представників Конгресу одностайно голосують про оголошення війни у відповідь.

1946 – В Англії патентують перший у світі програмований комп’ютер. Він дуже відрізняється від тих акуратних процесорів, які ми знаємо – це здоровезний апарат, що займає цілу кімнату і обслуговує його цілий штат програмістів.

1981 – У Лондоні несподівано лютий мороз. Від холоду зупиняється Біг-Бен.

Цього ж дня у США Мухамед Алі проводить свій останній бій. Видовище жалюгідне – передчасно постарілий, з явними ознаками хвороби Паркінсона геніальний колись боксер не може зрозуміти, що його час давно минув. Рефері зупиняє бій.

1991 – Україна оголошує про встановлення дипломатичних стосунків з колишніми республіками Радянського Союзу. Часи вже нові і дружба народів має виглядати по-новому.

А в 1997 в японському місті Кіото провідні держави підписали протокол про обмеження викидів у атмосферу парникових газів. Не всі, правда, провідні країни. Адже для багатьох це означає або зупинити виробництво, або провести модернізацію, якої ніхто зі власників не хоче проплачувати зі своєї кишені (а це влітає у чималеньку копієчку). Тож парниковий ефект собі накопичується, глобальне потепління потроху суне на людство, а людству залишається спостерігати.
XS
SM
MD
LG