Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єра телефільму «Таємниця Маестро» про композитора Максима Березовського.


Леся Олійник Київ, 6 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Незабаром телеглядачі зможуть побачити 4-серійний телевізійний художній фільм «Таємниця маестро». Телестрічка розповідає про видатного українського композитора Максима Березовського.

Музика Максима Березовського почала звучати лише кілька десятиліть тому. Хоча геніальний композитор і співак жив у середині 18 століття, він створив хорові шедеври, перші зразки у вітчизняній культурі оперної і камерно-інструментальної музики. Мало хто чув про те, що ім’я Березовського написано золотими літерами на стіні Болонської академії, що він отримав звання академіка-композитора Болонського філармонійного товариства, що в Італії навчався водночас із Моцартом у падре Мартіні, що в Ліворно поставили його оперу «Демофонт».

У Петербург Березовський повернувся знаменитим європейським композитором. Але тут його талант виявився непотрібним. Є припущення, що композитор наклав на себе руки.

Чимало загадкового і невідомого

Постать маестро і досі лишається загадковою і таємничою. Місце його поховання не відоме, не віднайдений портрет композитора, сумніви викликають навіть основні моменти біографії, риси його характеру. Ось що з приводу цього сказав продюсер телефільму «Таємниця маестро» Валентин Мисливий кореспонденту Радіо Свобода:

«Він був мужньою людиною, син козака, він міг постояти за себе. Були свідчення, що коли він навчався в Могилянській академії, спалахнуло повстання бурсаків, — він одразу ж приєднався до цього повстання і зміг відстоювати інтереси бурсаків».

Новий погляд дає фільм на версію про смерть Березовського і на його взаємини з княжною Таракановою, припускаючи між ними були більш ніж дружні стосунки. Княжну Тараканову грає Ольга Сумська. У фільмі діють і такі історичні постаті, як Катерина Друга, син і батько Моцарти, брати Розумовські, граф Григорій Орлов.

Фільм створений за ініціативою голови Всеукраїнського товариства «Просвіта» Павла Мовчана. Режисер стрічки Микола Федюк, музику написав Євген Станкович. Роль Максима Березовського виконує актор Іван Городецький.
XS
SM
MD
LG