Доступність посилання

ТОП новини

У справі міністра Бориса Тарасюка — пауза. Спікер думає, що надовго.


Тетяна Ярмощук Київ, 11 грудня 2006 (RadioSvoboda.ua) — Сьогодні Шевченківський суд Києва призупинив розгляд справи відставленого-поновленого міністра закордонних справ доти, доки Апеляційний суд не розгляне скаргу парламенту.


Раніше Апарат Верховної Ради оскаржив в Апеляційному суді призупинення Шевченківським судом парламентської постанови про звільнення Бориса Тарасюка з посади міністра закордонних справ.

Разом із тим сторона Верховної Ради переконана, що позов Тарасюка може розглядати лише Конституційний Суд.

Тарасюк не буде міністром — Мороз

І Голова Верховної Ради Олександр Мороз упевнений, що Тарасюкові вже не бути міністром.

«Для мене питання з’ясоване: Борис Тарасюк звільнений з посади міністра відповідно до 11-го пункту 85-ї статті Конституції. Рішення, яке прийняв суддя Шевченківського суду, виходить за межі Конституції та принципів судочинства. Хоча б тому, що, розглядаючи це питання, очевидно, треба було б згадати всі матеріали і заслухати інформацію сторін. Верховна Рада про таке рішення суду дізналася з газет. Я більш ніж переконаний, що Борис Тарасюк після того, як його звільнила Верховна Рада, працювати міністром не буде», — вважає Олександр Мороз.

Відставка незаконна — Тарасюк

Натомість Борис Тарасюк переконаний у незаконності своєї відставки і обіцяє й надалі відвідувати засідання Кабінету Міністрів.

На думку Тарасюка, суд першої інстанції повноважний розглядати його справу: «Я хочу нагадати, що у 2002 році Конституційний Суд України ухвалив рішення, яке є обов’язковим. Цим рішенням він підтвердив право і правомірність судів першої інстанції розглядати питання, зокрема, і кадрові, які належать до компетенції Президента України або Верховної Ради».

Скасувати політреформу — Тимошенко

Тим часом лідер опозиції Юлії Тимошенко вважає, що нинішня ситуація ще раз засвідчила необхідність скасувати конституційну реформу.

«Зараз не штучні дії Тарасюка, або уряду, або Президента потрібно розглядати, а вирішувати це питання так, як потрібно: скасування конституційної реформи, яка призвела до цієї кризи, розробка нової редакції Конституції, яка раз і назавжди змінить усі негаразди в державному устрої країни, та дострокові вибори парламенту, які приберуть мафію від влади в Україні», — заявляє Тимошенко.

1 грудня Верховна Рада звільнила Бориса Тарасюка з посади міністра. Однак Шевченківський районний суд Києва призупинив чинність парламентської постанови. А Президент Віктор Ющенко видав Указ, яким доручив Борисові Тарасюку далі виконувати посадові обов’язки міністра закордонних справ. Однак минулого тижня Тарасюка не впустили на засідання Кабінету Міністрів.

Правова колізія полягає в тому, що у зміненій Конституції не виписана процедура звільнення міністрів оборони та закордонних справ, кандидатури яких на затвердження парламенту подає Президент.
XS
SM
MD
LG