Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 12 грудня.


Віктор Недоступ 12 грудня Марконі послав радіосигнал через Атлантику. В СРСР відбулися вибори за новою “сталінською” Конституцією, а у Франції нарешті судили найвідомішого міжнародного терориста – Карлоса Шакала.

12 грудня 1901 року італійський фізик і винахідник Гульєльмо Марконі провів перший вдалий сеанс трансатлантичного радіозв''язку. Сигнал букви "s" азбукою Морзе передали на відстань понад 2 тисячі миль, з Англії до Ньюфаундленда (Канада). Цей експеримент зробив Гульєльмо Марконі всесвітньо знаменитим і протягом наступних 30-ти років він був безсумнівним авторитетом в галузі відкриттів та новацій у радіозв''язку.

1925 – Установчі збори Ірану проголосили Реза-хана (котрий рік тому здійснив державний переворот) шахом під іменем Реза-шах Пехлеві. Новий шах має намір здійснити технологічну і адміністративну модернізацію країни, спираючись на добре організовану армію, разом з якою в 1924 році придушував повстання в Курдистані.

1937 – Поблизу китайського міста Нанкін на річці Янцзи японські літаки атакують американський військовий корабель "Панай", який ескортував три баржі компанії "Стандарт Ойл". Після того, як "Панай" затонув, японці розстрілюють рятувальні човни, на яких намагаються врятуватись потерпілі. Цей інцидент остаточно погіршує американо-японські стосунки з огляду на те, що США зберігали нейтралітет у японсько-китайській війні.

1937 – В СРСР – перші вибори до Верховної Ради за новою конституцією, 98.6% голосів отримують представники блоку комуністів і безпартійних.

1979 – Держави-члени НАТО схвалюють "подвійне рішення", згідно з яким у випадку, якщо переговори між США та СРСР про роззброєння виявляться безуспішними, у Західній Європі з осені 1983 року почнеться розміщення "Першинг-2" та крилатих ракет – як противаги розміщеним у Східній Європі радянським ракетам "СС-20".

1997 – У Парижі суд над міжнародним терористом Карлосом Шакалом (справжнє ім''я – Ілліч Рамірез Санчес). Його звинувачують у вбивстві двох французьких та одного ліванського співробітників спецслужб. Згодом його засудять на довічне ув''язнення.

1998 – Американський каратист Сань Юнь Ли упродовж години розбив 1051 цеглину. Немає краю досконалості.
XS
SM
MD
LG