Доступність посилання

ТОП новини

Україна – СОТ: час вступу змінений?


Сергій Собуцький Київ, 12 грудня 2006 (RadioSvoboda.ua) — Повноцінний вступ України до СОТ відбудеться не раніше від квітня-травня наступного року — такий новий прогноз Міністерства економіки. Перед цим українські урядовці заявляли про можливість вступу до СОТ уже в лютому 2007 року. То коли ж Україна стане членом СОТ?


За словами заступника міністра економіки Валерія П’ятницького, спочатку повинна завершити роботу Робоча група. Її звіт має схвалити Генеральна рада зі вступу України до СОТ. Ці процеси реально можуть завершитись у лютому 2007 року. Потім звіт про вступ до СОТ має ратифікувати парламент. Народні обранці мають три місяці для розгляду цього питання, і ніхто не спрогнозує, коли це станеться насправді, переконаний Валерій П’ятницький.

Із заступником міністра погоджується заступник директора Інституту реформ Юрій Змій. В інтерв’ю Радіо Свобода він, зокрема, сказав: «До вступу в СОТ Україні залишилось пройти технічні процедури. Уже практично на 99 відсотків усі вимоги цієї організації виконані. Власне, від ефективності роботи наших чиновників у цьому напрямку і буде залежати термін вступу в СОТ».

Не поспішати і з висновками Мінекономіки

Водночас чимало оглядачів радять не поспішати з висновками щодо нових термінів вступу до СОТ, прогнозованих Мінекономіки. Як зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода експерт Центру соціально-економічних досліджень “CASE-Україна” Віталій Ваврищук, залишається ще кілька визначальних питань, які Україні потрібно вирішити.

По-перше, не всі необхідні для вступу до СОТ закони наразі ухвалені, а ті, що ухвалені, не всі підписані Президентом. По-друге, навіть після ухвалення всіх необхідних законів представники СОТ мають іще перевірити їх щодо узгодженості з вимогами організації. По-третє, не з усіма країнами — членами Робочої групи з розгляду заявки України на вступ до СОТ підписані двосторонні угоди.

Киргизстан допоможе Росії пригальмувати Україну?

За словами Віталія Ваврищука, відсутність, зокрема, Договору про взаємний доступ на ринки товарів та послуг із Киргизстаном може значно загальмувати рух України до СОТ: «Киргизстан може затягувати переговори на невизначений термін. Україна має обмежені можливості впливати на позиції Киргизстану. Тим більше, що позиція Киргизстану, на думку експертів, значною мірою визначається саме побажаннями Російської Федерації, яка хотіла би забезпечити одночасний вступ України та Росії до СОТ».

Тим часом, як повідомив Валерій П’ятницький, 14 грудня очікується підписання протоколу про взаємний доступ на ринки товарів та послуг із Тайванем. А відсутність двосторонньої угоди з Киргизстаном, за його словами, не загальмує вступ України до СОТ.
XS
SM
MD
LG