Доступність посилання

ТОП новини

Острів Хортиця, що на Запоріжжі, ризикує перетворитися на «український Лас-Вегас».


Дімітрій Клименко Запоріжжя, 13 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — На легендарному острові Хортиця, що має статус Національного заповідника, вже другий рік триває масова забудова. Так звані «нові українці» скуповують старі хатинки, що зводились на острові ще наприкінці 19-20 століть, і на їхньому місці будують розкішні кількаповерхові котеджі. Представники адміністрації заповідника наголошують, що будь-яке будівництво на Хортиці незаконне — згідно з законодавством України про збереження національних заповідників на острові Хортиця дозволяється тільки реставрувати вже наявні будівлі.

Із Закону України «Про природно-заповідний фонд»: «На території природних заповідників забороняється будь-яка господарська та інша діяльність, що суперечить цільовому призначенню заповідника, порушує природний розвиток процесів та явищ або створює загрозу шкідливого впливу на його природні комплекси та об''єкти, а саме: будівництво споруд…».

А тим часом, за словами адміністрації Національного заповідника «Хортиця», свої володіння нові власники обносять 2-метровим парканом. Потрапити за його межі не можуть навіть самі представники адміністрації заповідника — приватна власність!

Тільки зараз правоохоронні органи серйозно взялися перевіряти законність забудови на Хортиці.

Разом із прокуратурою загрозливою тенденцією щодо острова Хортиця стурбовані і представники Запорізької облдержадміністрації. Перший заступник голови облдержадміністрації Микола Фролов заявив: «Там є такі факти, ними займається прокуратура. Ми проти будь-яких незаконних дій щодо острова Хортиця. Прокуратура займається цим за листами та заявами. Вони предметно займаються кожною новою будівлею. Я це знаю напевно!».

Є перші здобутки, але їх іще замало

У прокуратури Запроріжжя є і перші здобутки. За їхніми словами, через суд вдалося повернули у державну власність викуплену заможними українцями будівлю колишньої школи комсомольців, розташовану на острові. Начальник екологічного відділу запорізької обласної прокуратури Валерій Чорний розповідає: «Її приватизували, потім відбувся процес купівлі-продажу. Цей процес через суд анулювали, оскільки були виявлені порушення. Суд задовольнив прохання прокуратури, і ця будівля повернена державі».

У планах адміністрації заповідника — перетворити цю будівлю на ще один музей запорізького козацтва.

За словами представників прокуратури, у них є інформація, що на території легендарного острова Хортиця «нові українці» хочуть почати будівництво розважальних закладів. Таким чином, кажуть на Запоріжжі, якщо вчасно не зупинити процес забудівлі, національний заповідник ризикує перетворитись замість історичної пам’ятки на «український Лас-Вегас».
XS
SM
MD
LG