Доступність посилання

ТОП новини

25 років тому генерал Войцех Ярузельський проголосив у Польщі воєнний стан. Ці події згадують лідери профспілки «Солідарність».


Єва Поштар Варшава, 13 грудня 2006 (RadioSvoboda.ua) — Уночі з 12 на 13 грудня 1981 року в Польщі проголосили воєнний стан. Загони війська і міліції вийшли на вулиці польських міст. Заарештували лідерів десятимільйонної профспілки «Солідарність». Тодішній перший секретар ЦК Польської об’єднаної робітничої партії генерал Войцех Ярузельський пояснював репресії потребою вгамувати політичних екстремістів та загрозою інтервенції військ Варшавського договору. Про ці події згадують у розмові з Радіо Свобода колишні лідери профспілки «Солідарність».

Десятимільйонний рух профспілки «Солідарність» у Польщі виник у серпні 1980 року внаслідок стихійних робітничих страйків. Уже тоді лідери профспілкового руху, на чолі якого стояв робітник із Ґданська Лех Валенса, побоювалися, що влада застосує проти них силу — так, як це було в Угорщині та Чехословаччині.

Свобода для поляків закінчилася вночі з 12 на 13 грудня 1981 року. Воєнний стан, на думку його ініціатора генерала Войцеха Ярузельського, захистив здобутки соціалізму в «народній Польщі». Профспілка «Солідарність» продовжувала свою діяльність у підпіллі.

Нині річницю воєнного стану Польща відзначає на державному рівні.

Що думають про події того часу очевидці? Говорить лідер «Солідарності», колишній президент Польщі Лех Валенса: «Знаєте, я не святкую роковин трагічних подій. Але через те, що брав у них участь, змушений про це говорити. Комуністична система вже тоді вичерпала можливості свого існування. Ми про це знали, комуністи — ні. Хоч деякі, розуміючи це, хотіли залишитися при владі. Тоді йшла серйозна боротьба, що припиняла існування однієї системи, а починала іншу».

Чи дійсно існувала в 1980-81 роках небезпека вторгнення до Польщі військ Варшавського договору? Засновник підпільних структур профспілки «Солідарність» Збіґнєв Буяк звертає увагу: «Коли генерал Ярузельський ухвалював рішення про воєнний стан, тоді ще жив Брежнєв. Саме він готував радянську систему до військового і цивільного конфлікту з усім світом».

На думку польських політологів, запровадження воєнного стану в Польщі довело країну до багаторічного політичного і економічного застою.

Однак внаслідок історичного компромісу на початку 1990-х років комуністи віддали владу опозиції.

Чи події періоду воєнного стану в Польщі 1981 року могли мати вплив на сучасну Україну? Говорить колишній лідер "Солідарності", нині голова громадської організації «Польсько-український форум» Хенрик Вуєц: «На мою думку, до певної міри ці події можна співвіднести з Помаранчевою революцією. Важливим було те, що в Україні весь народ одностайно виступив за демократію. З тим тепер мусить рахуватися кожна влада».
XS
SM
MD
LG