Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Пенсіон.


Надія Шерстюк Київ, 13 грудня 2006 року. Жваві англо- франко- та німецькомовні бабусі і дідусі у кросівках і з фотоапаратами - звичне явище для багатьох курортів. Один туристи-пенсіонер з Німеччини якось розповідав мені, що протягом свого життя відкладав гроші на старість, які разом з державною пенсією дозволили йому мандрувати світом. Чи можуть українські пенсіонери забезпечувати собі гідну грошову старість? Як просувається пенсійна реформа, яку започаткували 2 роки тому, і чи знають про неї люди? Які результати соцопитування українських працівників і роботодавців щодо недержавного пенсійного забезпечення?

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Більшість українців отримують не профільні, а звичайні пенсії, які враховують трудовий стаж та зарплату. Щоправда, нинішні пенсіонери у більшості не можуть похвалитися надто великим діапазоном своїх колишніх окладів – от і виходить так, що до мінімальної пенсії додається ще копійчина за участь у війні або трудові ордени. Вісімдесятирічна Марфа Петрівна теж воювала, однак державної турботи у розмірі чотириста гривень не вистачає.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

В Америці пенсіонером можна стати в шістдесят три роки - так звана рання пенсія, неповна, а можна почекати же чотири роки і отримувати стовідсоткову пенсію. пенсійний вік кожним роком зростає, разом з тривалістю життя. середньостатистичний пенсіонер у Штатах рідко коли отримує одну лише пенсію - від держави. Яка система пенсійного забезпечення існує в Америці розповідає місцевий кореспондент радіо Свобода Юрій Дулерайн.

Білоруські пенсіонери - є основною складовою електорату чинного президента Олександра Лукашенка, розповідає кореспондент Радіо Свобода у Мінську Валерій Калиновський. і глава держави потроху підвищує їм пенсії. але не набагато. середня пенсія в країні складає сто п’ятдесят двісті тисяч білоруських рублів, це сімдесят п’ять - сто американських доларів. На ці гроші не пошикуєш, каже Валерій Калиновський.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Трирівнева пенсійна система, запланована державою, передбачає наступні рівні пенсій: перший - мінімальна пенсія, яку виплачує пенсійний фонд, другий рівень - наразі не створений - обов’язкова державна накопичувальна система, з якої кожен пенсіонер отримуватиме відповідно до того, скільки коштів він у цю систему перерахував. Третій рівень - добровільні внески у недержавні пенсійні фонди. Їх, до речі, щороку з’являється все більше, разом зі страховими компаніями вони впроваджують систему накопичень. Однак довіра людей до приватних фондів і страховиків - досить низька. Чому? - пояснює науковий співробітник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Олександра Батлій.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG