Доступність посилання

ТОП новини

Сесія Київради — раунд 2: підбиття підсумків і не тільки.


Олексій Крапивко Київ, 12 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — 12 грудня депутати Київради вдруге зібралися на засідання. Але тепер серед них були присутні і Юлія Тимошенко і Микола Томенко, а також велика кількість інших депутатів Верховної Ради. Майже одразу після початку засідання трибуну заблокували, і рішення щодо основних питань — майнових та житлово-комунальних — так і не ухвалили.

У сессійній залі.
Найуживаніше сьогодні у Київраді слово — «цирк»: «Ну не влаштовуйте цирк. Будь ласка. Ну дайте працювати. Нам треба ухвалити дуже важливе рішення», — розпочав засідання мер Леонід Черновецький.

До Київради масово з’їжджаються народні депутати. Сьогодні епіцентр життя — тут. Найбільше бютівців. Телекамери стежать за косою їхньої лідерки.

Почалося засідання Київради з блокування трибуни саме цими депутатами: «На жаль, в Київраді сьогодні при владі перебувають злодії! Люди, які працюють проти киян! Люди, які практично зганьбили все!»

Зниження тарифів замало, треба поламати стільці

Леонід Черновецький одразу після виступу Юлії Володимирівни (на якому обірвалася пряма трансляція на телеканалі «Київ») вийшов до журналістів і повідомив: він погодився знизити тарифи на житлово-комунальні послуги на 10 відсотків від підвищеного рівня.

Передувала цій поступці мера заява Президента Віктора Ющенка —якщо не знизить Черновецький тарифи, їхнє підвищення скасують президентським указом.

Втім, опозицію така мерська жертва не влаштувала.

Практично обов’язковий уже елемент програми — бійка з ламанням стільців, мікрофонів і моніторів. Але цього разу обійшлося без швидкої допомоги і сторонніх, як це було минулого засідання 7 грудня.

Лідер блоку «Пора — ПРП» Віталій Кличко пообіцяв, що таке більше не повториться: «Сьогодні вони таку саме помилку вдруге вже не допустять, тому що це дуже небезпечно. Я думаю, що прокуратура найближчім часом дасть оцінку цим діям і ті люди, які були присутні, які застосували фізичну силу, будуть притягнені до відповідальності».

Є ультиматум, нема консенсусу

Після кількагодинних безрезультатних суперечок Юлія Тимошенко від імені своєї фракції, «Нашої України» та «Пори — ПРП» висунула ультиматум мерові Києва: «Перше — скасувати необґрунтовано підвищені тарифи на комунальні послуги. Друга вимога — поновити всі прозорі процедури щодо передачі в оренду землі або продажу землі. Третя вимога — це повернути банк „Хрещатик“ Києву. Четверта вимога — скасувати рішення щодо двох островів, які практично передали в певні руки своїх людей — острови Жуків і Труханів».

Після цього — упродовж 2 годин погоджувальна рада. Тимошенко дивується кількості родичів Черновецького на ній. Опозиціонерці здається, що саме вони, а не Черновецький, керують Києвом і, зокрема, виконують завдання — надання майже 100 ділянок землі і голосування з низки майнових питань.

Опозиція та мерська більшість консенсусу так і не знайшли. А отже, блокування трибуни, обіцяє опозиція, продовжиться.
XS
SM
MD
LG