Доступність посилання

ТОП новини

Президент Буш у пошуках вирішення проблеми Іраку.


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 13 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У Сполучених Штатах президент Джордж Буш проводить серію консультацій з політичними і громадськими діячами, з військовими лідерами, готуючись до програмної промови щодо нової стратегії в Іраку.

Нову стратегію, як повідомляють, президент розробляє разом зі своїм воєнним кабінетом. Цей телевізійний виступ, звернення до американського народу, Буш планує напередодні різдвяних свят, тобто, до 25 грудня.

“Нью-Йорк Таймс” пише, що внутрішні дебати всередині адміністрації зосереджені на тому, як змусити іракський уряд вдатися до рішучих кроків з метою припинення кровопролиття між ворогуючими релігійними сектами. Які ж саме кроки пропонується зробити?

Двопартійна незалежна комісія на чолі з колишнім державним секретарем Джеймсом Бейкером, республіканцем, і колишнім конгресменом Лі Гамільтоном, демократом, упродовж 9 місяців вивчала ситуацію в Іраку і виробляла рекомендації Білому домові.

Попри рекомендації, Джордж Буш не погоджується на переговори з Іраном та Сирією

У щойно опублікованій доповіді, комісія радить президентові Бушу вступити у переговори з Іраном та Сирією. Уже відомо, до яких кроків президент Буш не вдаватиметься. Він не збирається звертатися до Ірану та Сирії з проханням вплинути на дружні або навіть підпорядковані їм релігійні угруповання в Іраку задля примирення.

Джеймс Бейкер заявив, що 79 рекомендацій, запропонованих його комісією, – це річ цілісна. Він застеріг від ставлення до порад як до фруктового салату – оце скуштуємо, а це – ні. Але Буш, зваживши, очевидно, усі “за” та “проти” виключив переговори з Іраном та Сирією як потенційно безплідні.

Рекомендації викликали вкрай негативну реакцію в арабському світі

Принагідно зауважимо, що рекомендації комісії Бейкера-Гамільтона викликали різко негативну реакцію в арабських країнах. Там ті поради оцінили як шлях до іранського домінування не лише у Перській Затоці, а й взагалі в регіоні Близького Сходу, тим більше, що Іран працює над виготовленням ядерної зброї. Тож арабські лідери заявили, що вони теж розпочнуть свою власну ядерну програму, водночас запевняючи, точнісінько як Іран, що це буде виключно для мирних цілей.

Щодо рекомендації комісії Бейкера-Гамільтона про виведення американських військ, бодай частково, до початку 2008 року, то прес-секретар Білого дому Тоні Сноу заявив, що президент Буш ознайомить громадськість зі своїм власним планом у зверненні до американського народу, коли говоритиме про “новий шлях уперед”.

Як вплинути на іракського прем''єр-міністра, шиїта Аль-Маліки?

Запрошені на нараду у Білому домі генерали армії у відставці Баррі МакКафрі і Джак Кін та історики Еліот Коен і Стівен Біддл публічно піддали сумніву деякі рекомендації комісії Бейкера-Гамільтона. Але Білий дім серйозно зважує низку порад комісії. Там досі не можуть дійти згоди щодо того, яким чином вплинути на іракського прем''єр-міністра, шиїта Аль-Маліки, щоб він приборкав войовничі шиїтські угруповання і зайнявся забезпеченням цивільного населення і відбудовою країни.

Як стало відомо, із мільярдів доларів, отриманих Іраком за продану нафту, корисно витрачено лише 15%. Між тим, як показує опитування громадської думки у Сполучених Штатах, проведене у понеділок телевізійною мережею Сі-Бі-Ес, лише 21% респондентів схвалюють ведення президентом Бушем війни в Іраку.
XS
SM
MD
LG