Доступність посилання

ТОП новини

Україна — Росія: погляд на відносини напередодні візиту Президента Путіна до Києва.


Богдана Костюк Київ, 14 грудня 2006 (RadioSvoboda.ua) — За тиждень до візиту Президента Російської Федерації Володимира Путіна в Україну у Києві дипломати і політологи двох сусідніх держав зібралися, щоб обговорити відносини країн.


(© RadioSvoboda.Ua)
Суперечки щодо спільного вчора, невизначене сьогодні і надія на краще завтра — на такому тлі Київ і Москва готуються до зустрічі Президентів Віктора Ющенка і Володимира Путіна в українській столиці.

Сучасний стан стосунків між двома державами заступник міністра закордонних справ України Володимир Огризко характеризує як період подолання стереотипів, які руйнують українсько-російську співпрацю: «Чим швидше ми відійдемо від цих речей, тим швидше зможемо подолати певні негативи у взаємному сприйнятті і взаємних підходах і тим краще ми зможемо зрозуміти одне одного. Безумовно, нам треба подумати і над тим, щоб із двосторонніх відносин прибрати речі, які не сприяють цьому взаєморозумінню. А саме — спроб заперечувати вибір тієї чи іншої сторони, спроб нав’язувати своє бачення розвитку тих чи інших процесів. І тут ми можемо говорити і про енергетичний рівень, і в який союз вступати, з ким дружити, якою мовою спілкуватись».

Росії заважають стереотипи

Ці ж стереотипи, за словами Огризка, переважають у ставленні Росії до можливості України стати членом Євросоюзу і НАТО. Володимир Огризко переконаний: «Якщо НАТО, то це означає, що у далекому селі в Альпах завжди є гаряча вода, завжди є можливість переночувати в нормальних умовах і завжди є можливість, якщо з тобою щось трапилось, отримати медичну допомогу. І завжди є можливість соціального захисту. І якщо ми говоримо про вибір, ідеться про вибір якості».

Російська сторона інакше бачить сутність Північноатлантичного союзу. Радник-посланник Посольства Росії Євген Пантелеєв заявив, що офіційна Москва стурбована імовірністю розширення НАТО і має намір обговорювати можливі ризики з країнами — членами НАТО.

Щодо українсько-російських стосунків, то Москва продовжуватиме політику братерства і добросусідства, запевняє Євген Пантелеєв: «Ми мали паузу в наших відносинах, а зараз, останнім часом, ця пауза ліквідована, ми маємо достатньо послідовний діалог. І майбутній візит до України Президента Російської Федерації Путіна — це важливий момент».
XS
SM
MD
LG