Доступність посилання

ТОП новини

Британська преса про газовий тиск Росії на Грузію та Білорусь, поступ України на шляху до СОТ та допит британського прем’єра Тоні Блера поліцією.


Олекса Семенченко Лондон, 14 грудня 2006 (RadioSvoboda.ua) — Підготовка російського «Ґазпрому» до відключення газу Грузії та Білорусі нагадує британським оглядачам торішній подібний конфлікт щодо поставок в Україну. Чи одержить Україна важіль тиску на Кремль, випередивши Росію у членстві в СОТ? Ці проблеми у четвер привертають увагу британських газет.


Видання британських ділових кіл “Financial Times” пише про черговий газовий конфлікт, пов’язаний із Росією.

«Росія готується припинити постачання природного газу до сусідніх Білорусі та Грузії, якщо дві колишні радянські республіки не погодяться до кінця цього року платити 2007 року значно вищу ціну. Лише рік по тому, як російський газовий велет „Газпром“ на короткий час припинив постачання газу в Україну у подібній суперечці щодо ціни, такий крок може викликати нову критику Москви за використання енергетики як знаряддя ведення політики. Це також може посилити вимоги до Росії ратифікувати Енергетичну хартію, яка вимагає подібні суперечки вирішувати через арбітражний суд», — пише газета.

СОТ дасть Україні важіль і конкуренцію

Іншу статтю у “Financial Times” присвячено питанню вступу України до Світової організації торгівлі.

«Ухвалення парламентом закону, що передбачає поступове зменшення експортного мита на металобрухт, може допомогти шансам України вступити до СОТ раніше за Росію. Це може дати Україні важіль впливу на Кремль у важких переговорах у ділянках енергопостачання та торгівлі», — вважає британське видання.

Щоденник зазначає, що вступ до СОТ відкриє для України доступ до нових ринків збуту для підприємств сталеливарної та хімічної промисловостей. Проте він також означатиме скасування протекціоністських заходів для багатьох неефективних українських підприємств, що побоюються іноземної конкуренції. Український уряд висловив надію, що керівники СОТ підтримають заявку України на вступ, навіть якщо остання країна, з якою ведуться переговори щодо СОТ, Киргизстан, не підтримає Київ, наголошує “Financial Times”.

Британського прем’єра допитали, хоч і як свідка

А інтернет-версія часопису “Guardian” розповідає про допит поліцією прем’єр-міністра Великої Британії Тоні Блера в четвер. Скотланд-Ярд веде слідство у справі за звинуваченнями уряду в тому, що він роздавав бізнесменам титули лордів в обмін на фінансову підтримку панівної Лейбористської партії.

Речник Блера заявив, що в перебігу двогодинного допиту Блер заперечив закиди, буцімто титули продавалися. Блера допитали як свідка, і йому не потрібні були послуги адвоката, наголосив речник.

Прем’єр дав поліції пояснення, чим він керувався, номінуючи низку осіб на одержання титулу лорда. Проте депутат британського парламенту Анґус МакНіл, який ініціював політичне розслідування, заявив: «Ці викриття струсонуть підвалини парламенту. Допит прем’єр-міністра поліцією у межах розслідування карної справи є безпрецедентним».

Прем’єр-міністр є одним із близько ста свідків, що їх поліція має допитати в перебігу дев’ятимісячного розслідування. Більшість із них — депутати Палати Громад від двох найбільших партій: Лейбористської та Консервативної.
XS
SM
MD
LG