Доступність посилання

ТОП новини

Інтерв’ю з послом Франції про візи.


Тарас Марусик Київ, 14 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — 27 жовтня Європейський Союз та Україна парафували угоду про спрощення візового режиму, що передбачає в майбутньому кращі умови одержання віз для певних категорій громадян України. Водночас візова політика країн ЄС, яка мала б бути однорідною, досі не уніфікована, а процедура одержання віз залишається іноді непростою справою. На запитання Радіо Свобода на тему віз погодився відповісти Посол Французької Республіки Жан-Поль Везiан.

Посол Французької Республіки в Україні Жан-Поль Везiан.
Р. С.: Чи будуть подолані розбіжності у практиці надання віз і вироблені єдині вимоги з їхнім чітким переліком до початку дії угоди про спрощення візового режиму між Україною та ЄС?

Ж.-П. В.: Говорячи про візові питання, варто розрізняти дві категорії: країни — члени шенґенської зони, які значною мірою гармонізували свої процедури (візові анкети, умови надання віз і розміри візових платежів), та країни — члени ЄС, які не беруть участі в шенґенському просторі. Щодо останніх, їм властивий менший ступінь стандартизації процедур, хоча певна координація, а надто спільна воля, існують. Парафування угоди про спрощення візового режиму між ЄС та Україною на останньому саміті ЄС — Україна є прикладом спільної позиції всіх членів ЄС щодо вашої країни, і ми переконані, що ця угода сприятиме поліпшенню ситуації в цій сфері. Шенґенська віза дозволяє громадянину України в’їхати і перебувати на території 13 європейських держав. Думаю, що можемо казати про переваги для всіх, хто бажав би відвідати Європейський Союз.

Р. С.: Поясніть, будь ласка, ваше ставлення до такої процедури, як обґрунтованість відмови у наданні віз.

Ж.-П. В.: Відмова у наданні візи є суверенним рішенням, яке ухвалюють відповідальні органи влади кожної країни. Як вам відомо, існують чіткі правила, з огляду на які неповні або неправильно складені заявки, як правило, відхиляють. Крім того, Франція, на відміну від України, є країною з дуже високим рівнем імміграції, певна частка якої має нелегальний характер. Щороку тисячі осіб оселяються у Франції в незаконний спосіб. Деякі з них роблять це за допомогою короткотермінової туристичної візи, по закінченні якої вони залишаються на нашій території, порушуючи наше законодавство. З цієї причини, а також задля збереження соціально-економічної рівноваги в нашій країні, ми приділяємо значну увагу боротьбі з нелегальною міграцією і відхиляємо візові прохання, які, на підставі наявної інформації, видаються нам такими, що мають на меті незаконну імміграцію до Франції.

Р. С.: Відповідно до моніторингу візової політики країн ЄС, здійсненого Центром миру, конверсії та зовнішньої політики України за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», складними та недружніми українські заявники вважають процедури Франції та Литви. Чому, на ваш погляд, до недружніх віднесли Францію?

Ж.-П. В.: Я розумію, що візові процедури можуть здаватися довгими та складними для пошукача візи. Ми видаємо щороку кілька десятків тисяч віз, і ця цифра постійно зростає. Наголошую, що ми видаємо і більше багаторазових віз, які дозволяють упродовж одного-двох-трьох років їздити туди і назад. Сьогодні ми на першій позиції серед країн Шенґену за цією категорією віз. А за 2006 рік ми посідаємо четверте місце серед країн ЄС за показником надання віз українським громадянам.
XS
SM
MD
LG