Доступність посилання

ТОП новини

Чи можливий розпуск Верховної Ради?


Кирило Булкін Київ, 15 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – З лав опозиції дедалі гучніше лунають попередження про можливість дострокових виборів до Верховної Ради. Ця перспектива набуває реальних обрисів після президентського вето на закон про Державний бюджет-2007. Наскільки імовірним є розпуск Верховної Ради і яким можуть бути його наслідки? Про це говорили гості вчорашньої “Вечірньої Свободи”: народні депутати України Микола Оніщук (фракція “Наша Україна”) та Олена Лукаш (фракція Партії регіонів).


Олена Лукаш: підстав для розпуску парламенту немає

Представниця Партії Регіонів Олена Лукаш вважає, що зараз немає жодних юридичних підстав говорити про можливість розпуску Верховної Ради. На підтвердження цієї тези вона посилається на Конституцію:

“Відповідно до 90-ї статті конституції, існує тільки три випадки, в яких Президент може достроково припинити повноваження Верховної Ради. Перший – коли протягом одного місяця у Верховній раді не сформовано коаліцію депутатських фракцій. І ми знаємо, що коаліція сформована і вона діє, а отже ця підстава відпадає. Друге – якщо протягом 60-ти днів з дня відставки Кабінету міністрів України не сформовано персональний склад кабінету міністрів України. Ми знаємо, що відставки Кабінету міністрів України не було, отже, вести облік цих 60-ти днів ми не можемо, а отже, і ця підстава відпадає. І третє – якщо протягом 30-ти днів однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть розпочатися. А ви знаєте, що вони проходять, і ніяких підстав третьої причини для дострокового припинення повноважень Верховної Ради не існує”.

Причина можливого розпуску – певний настрій реваншу?

Представник “Нашої України” Микола Оніщук погоджується з наведеним переліком підстав для розпуску парламенту і з тим, що жодна з указаних підстав не відповідає нинішній політичній ситуації. Проте він пояснює, чому розмови про розпуск парламенту та про перегляд чи скасування конституційної реформи сьогодні все ж-таки постають:

“Причина – це певний настрій реваншу, який ніяк не може зникнути з поведінки наших колег, які сьогодні сформували уряд, і періодичне нерозуміння того, що ми все-таки маємо не парламентську республіку, а парламентсько-президентську, де глава держави наділений певним рядом суттєвих повноважень. Таке враження, що захопилися владою, вже, знаєте, відчуття, що вже нікого не існує – ну, такий далеко не європейський вимір поведінки. Доки цей настрій буде зберігатися – я абсолютно переконаний, що буде, знову ж, провокувати відповідні кроки, в тому числі через конституційні подання, які мають виступати холодним душем для тих, хто будує стосунки у такий спосіб”.

Натомість, Олена Лукаш вважає, що настрої реваншу панують лише у середовищі опозиції. Вона не прогнозує подальшого загострення політичної ситуації, тоді як Микола Оніщук припускає, що навесні 2007-го може статися черговий спалах напруги, якщо антикризова коаліція не перегляне засад своєї політичної поведінки.
XS
SM
MD
LG