Доступність посилання

ТОП новини

Рада Європи допомагатиме у боротьбі з корупцією і політичною заангажованістю судів.


Богдана Костюк Київ, 15 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Рада Європи стежитиме за реформуванням судової влади в Україні і має намір допомагати офіційному Києві у боротьбі з корупцією та політичною заангажованістю судів. Про це домовились у Києві комісар Ради Європи з прав людини Томас Хаммамберг і голова Верховного Суду України Василь Онопенко.

Прогрес українського правосуддя

Стан українського правосуддя дозволяє європейським експертам стверджувати, що реформи у системі набули незворотного характеру, наголосив Томас Хаммамберг.

Комісар Ради Європи за тиждень перебування в Україні відвідав Одесу і Львів, зустрівся з представниками місцевих судів, апеляційного суду, з громадськими правозахисними організаціями:

«У Києві мені поталанило обговорити проблеми судової реформи з членами Верховного Суду, Вищої ради юстиції, парламентарями та урядовцями. Загальне враження – прогрес українського правосуддя. З ознак минулого лишилися корупція, заполітизованість і заанґажованість окремих суддів і судів, недостатнє фінансування потреб судів і їхня технічна відсталість. Про це нам говорили усюди, де ми були. Це ті больові точки українського правосуддя, яких Рада Європи допоможе вашій державі позбутись».

Голова Верховного Суду Василь Онопенко визнав, що названі Томасом Хаммамбергом проблеми серйозно гальмують реформування судової системи:

«Тільки лінивий не критикує судову систему, не завжди це об’єктивно, але це дійсно так. Проте, якщо характеризувати нинішню ситуацію, я переконаний, що є гарні передумови покращити роботу суду загалом. Є суспільна необхідність у тому, щоб діяльність судової системи була покращена, ми бачимо, скільки пропозицій, скарг, нарікань від громадян поступає. Є політична воля керівництва держави у тому, щоб ця робота була покращена. І, нарешті, є воля керівництва суду і моя мета покращити діяльність суддівської системи».

Зміни в правосудді неможливі без реформування прокуратури, правоохоронних органів...

Василь Онопенко, відповідаючи на запитання Радіо Свобода про результати переговорів з комісаром Ради Європи Томасом Хаммамбергом, зазначив:

«Ми його інформували про реальні проблеми українського правосуддя і про те, як ми будемо виходити з цієї ситуації. Ми нічого не приховували. Я йому сказав, що покращити стан у правосудді можна, але ретельно виправити можна лише тоді, коли паралельно буде реформування прокуратури, правоохоронних органів, адвокатури, та інших суміжних інституцій».

Голова Верховного Суду сподівається, що намір Ради Європи допомогти реформувати українське правосуддя буде дієвим: принаймні, з наступного року європейські експерти допоможуть українським колегам у справі освіти суддів та технічного забезпечення судів.
XS
SM
MD
LG