Доступність посилання

ТОП новини

Лідери ЄС вирішили зачекати з подальшим розширенням.


Наталія Вікуліна Брюссель, 15 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Подальше розширення Євросоюзу залежатиме від того, наскільки підготовленими будуть країни-кандидати і наскільки сам ЄС буде здатним інтегрувати новачків. Таку позицію висловили у Брюсселі лідери держав і урядів Євросоюзу. Серед іншого вони пообіцяли зміцнити Європейську політику сусідства,щоб забезпечити добробут, стабільність і безпеку в країнах, що межують з Євросоюзом.


Критерії вступу не нові

Прийом нових країн до європейського клубу залежатиме від того, наскільки добре вони зможуть виконати критерії вступу, заявили європейські лідери. Вже на початку переговорів Брюссель порушуватиме з кандидатами такі складні питання, як адміністративні реформи і реформи правосуддя, боротьба з корупцією. Говорить прем’єр-міністр головуючої в Євросоюзі Фінляндії Матті Ванганен:

«Попередні раунди розширення були успішними. Сьогодні ми намітили, як найкраще забезпечити, щоб і майбутнє розширення також було успішним. Важливо, щоб країни-кандидати відповідали нашим вимогам і щоб Євросоюз був здатним ефективно функціонувати і розвиватися. Все це ми маємо робити відкрито».

Новим кандидатам на вступ треба почекати інституційної реформи ЄС

Глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що за подальше розширення ЄС повинні висловитися громадяни країн Євросоюзу – європейські лідери мусять переконати їх, що прийом нових членів принесе користь. Окрім того, Баррозу нагадав, що для подальшого розширення Євросоюзу потрібна інституційна реформа. Мова йде, зокрема, про Конституцію, яка дозволить розширеному ЄС працювати успішно. Минулого року громадяни Франції і Нідерландів сказали на референдумах “ні” проекту Основного закону. Нині Брюссель сподівається, що в найближчі півтора-два роки проблему з Конституцією вдасться вирішити – маючи Основний закон, розширеному Євросоюзу буде легше працювати. Баррозу вважає, що розширення є добрим для нових країн, але також і для наявних країн-членів Євросоюзу:

«Розширення робить Європу сильнішою також на світовій арені. Розширення є нашим найважливішим інструментом, щоб забезпечити мир і добробут на нашому континенті. Цей саміт засвідчує, що ми хочемо навести порядок у власному домі, щоб це зробити».

Брюссель не обіцяє жодній країні — за винятком західнобалканських — членського квитка у ЄС. Не отримує навіть перспективи членства у Євросоюзі і Україна. Замість цього лідери держав і урядів ЄС пообіцяли зміцнювати європейську політику сусідства.
XS
SM
MD
LG