Доступність посилання

ТОП новини

У Луганську троє підлітків побажали, щоб суд позбавив їхніх батьків прав.


Ярослав Гребенюк Луганськ, 15 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У Луганську троє підлітків побажали, щоб суд позбавив їхніх батьків прав. Вони переїхали в дитбудинок і більше не хочуть повертатися до родини, де їх чекають байдужі й нетверезі батьки.

17-річний підліток опинився у важкій життєвій ситуації. Батька засудили на 8 років, а мати померла. Близьких родичів немає. Для того, щоб потрапити в притулок, дитині потрібен статус позбавленого батьківської опіки. Підлітку залишається лише погодитися, щоб батька позбавили прав. Тепер, коли батько повернеться з в''язниці, у його сина вже буде вища освіта, яку дала держава. Розповідає завідувачка Луганським обласним притулком Лідія Сазонова:

«Інший випадок. Дівчинка, доросла, 16 років. Сім''я розпалася. Мати стала на не зовсім правильний шлях. Служба у справах неповнолітніх відвідала дівчинку вдома. Дівчинка розповіла, що матері все одно, коли вона приходить, що їсть, у чому вона одягнена. Дівчинка, після роботи з психологами так і сказала: я не житиму з мамою. Вона написала заяву в суд, що просить позбавити маму батьківських прав. Зараз доля її склалася так — вона потрапила в сім''ю.

Третій випадок. Мати померла, а батько, хворий на туберкульоз відкритої форми, зловживав спиртним. А хлопчику потрібно було здобувати освіту, отримувати фах. Для того, щоб його влаштувати, безумовно, потрібно було щось вирішувати з батьком. Зараз хлопчик уже закінчує училище».

Держава забезпечує дітей без батьків житлом у притулках, одягом, харчуванням. Дитина кожен місяць одержує пенсію у розмірі мінімальної зарплати на свій особистий рахунок, і в 18 років може скористатися зібраними грошима.

Діти мають право на безкоштовну вищу освіту і стипендію. Але часто вони не знають про ці привілеї, отже, залишаються без захисту держави. Не вступив до інституту раніше 18 років — і все, не скористався своїм шансом. Розповідає юрисконсульт Ольга Усова:

«Діти часто просто не знають, що мають право на отримання безкоштовної вищої освіти. Згідно із законом дитина захищена державою лише до 18 років. Після дитина не має права жити в дитбудинку. Так, згідно із законом вона має право на роботу, звідки її не можуть звільнити упродовж 3 років, але в нашому житті все по іншому.Часто дитина після виходу з дитячого будинку не має ні роботи, ні житла, ні коштів на існування. Така дитина залишається просто на вулиці»

У Луганській області на обліку в міліції перебуває дві тисячі неблагополучних родин. Іноді дитячий притулок є найбільш доречним виходом з цієї ситуації.
XS
SM
MD
LG