Доступність посилання

ТОП новини

У музеї Прокуратури Криму відкрили експозицію про радянське свавілля у 30—40 роки 20 століття.


Володимир Притула Сімферополь, 15 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У музеї прокуратури Криму її працівники відкрили нову експозицію. Вона представляє окрему трагічну сторінку української історії – показує, як велося судочинство у 30—40-х роках минулого століття.

Один зі стендів музею Прокуратури Криму з експозицією про політичні репресії у радянські часи.
У документах, виставлених у музеї прокуратури, відтворений процес “правосуддя”, яке чинилося сумновідомими “трійками”. Окремо висвітлена робота сучасної прокуратури щодо реабілітації жертв політичних репресій.

«Одна із конституційних функцій прокуратури – реабілітація жертв політичних репресій. Тому ми вважаємо, що це наш обов’язок – створити невеликий стенд у музеї, на якому розказати про тих людей, які були необгрунтовано засуджені і багато з них – розстріляні», — сказав кримський прокурор Віктор Шемчук.

15 тисяч жертв радянського судового свавілля в Криму

Після ухвалення у квітні 1991 року закону “Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні” працівники прокуратури автономії вивчили 11 тисяч кримінальних справ 30—40-х років, за якими понад 15 тисяч осіб були засуджені до розстрілу або тривалого ув’язнення за “антирадянську діяльність”.

Як вершилося тоді правосуддя, свідчать документи з експозиції. Обвинувачення у тяжких злочинах нерідко не потребувало доказів чи показань свідків — красномовно і переконливіше за все свідчили на користь

обвинувачення національність чи матеріальне становище підсудного. Навіть коли свідки знаходилися, в їхніх показах не було відомостей про антирадянську діяльність засуджених людей, багато свідків навіть особисто не знали обвинувачених, не кажучи вже про їхню “злочинну” діяльність. На сьогодні уже скасували більше половини обвинувальних рішень щодо кримчан.

8 тисяч мешканців Криму визнані невинними у скоєнні злочинів занадто пізно – незаконні вироки щодо них були виконані, в тому чисті і стосовно одного з колишніх прокурорів тодішньої Кримської АРСР. «Нова експозиція музею прокуратури Криму нагадує всім – історію слід пам’ятати, щоб жорстокі помилки минулого не повторилися у майбутньому», — заявив прокурор Криму Віктор Шемчук.
XS
SM
MD
LG