Доступність посилання

ТОП новини

Зима, а на Закарпатті квітнуть троянди.


Надія Петрів Ужгород, 15 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – На аномальну теплу зиму цього року скаржаться, безпрецедентно високій температурі дивуються. Найперше через відсутність морозів та снігу страждають туристичні бази на заході України. Але справжнім дивом є те, що на Закарпатті все ще цвітуть троянди та проростають гіацинти.

В Ужгородському ботанічному саду все ще квітнуть троянди.
Доволі рідкісна в нашій широті
рослина – піон деревовидний – випустив
бруньки: вочевидь, "подумав", що весна.
Ужгородський ботанічний сад.
(© RadioSvoboda.Ua)
Піон деревовидний, що росте в Ужгородському ботанічному саду, вочевидь, “подумав”, що уже настала весна і... випустив бруньки. Дендролог саду Надія Копинець каже, таке трапляється вкрай рідко – лише тоді, коли зими справді дуже теплі. А ще в Ужгородському ботанічному саду знову проросли гіацинти та з’явилися пуп’янки на трояндах.

«Розпустилися піон деревовидний, лавровишні, у магнолії вже досить розпущені бутончики. Троянди зараз ще деякі цвітуть, і троянди зараз укрити більше ми не можемо, бо вони можуть запаритися. А квіти, вже видно, вже розквітають від тепла. Навіть цвітуть, бо відчули, що тепло».

Нічого дивного і аномального ще не сталося

Водночас працівники ботанічного саду кажуть, що цвітіння квітів та дерев у грудні, хоча й рідко, але трапляється. Причина цього у тім, що Закарпаття завжди відзначався вищими, ніж загалом по Україні, температурами. Підтверджують це й закарпатські синоптики. Заступник директора Закарпатського центру метеорології Василина Блох каже, що цьогорічний грудень для Закарпаття традиційно теплий, і нічого дивного чи навіть аномального поки що не відбувається.

«У Закарпатті теплі зими зустрічаються досить часто. І не можна сказати, що грудень є аномальним. Зрозуміло, ми вже фіксували температури до 16 градусів тепла в цьому грудні, але такі температури у нас фіксувалися і в минулі роки. Скажімо, у 1989, у 1998 році. Так що висока температура не є аномалією поки що в цьому місяці».

Пані Василина вважає, що говорити про унікальність цьогорічної зими ще зарано.

«По Україні поки що це тепло, можливо, певною мірою є унікальним, бо також фіксуються високі температури. Але сказати можна це буде лише в кінці грудня, коли вони зроблять аналіз, також як і ми зробимо аналіз цілого місяця, тоді лише ми зможемо сказати, що цей місяць буде аномальним чи не буде таким. Зараз поки що рано про це говорити».

Василина Блох каже, що справді унікальною зима на Закарпатті була у 1983 та 1987 роках, коли мешканці закарпатських сіл знаходили у хащах підсніжники й продавали їх на ринках Ужгорода у... січні.
XS
SM
MD
LG