Доступність посилання

ТОП новини

Внутрішнє протистояння в Палестинській автономії посилюється


Петро Кагуй Прага, 18 грудня 2006 року (RadioSvoboda.Ua) – Ситуація в Палестинській автономії ще більше загострюється після заклику глави автономії Махмуда Аббаса провести дострокові вибори, як президентські, так і парламентські. Політичне протистояння супроводжується збройними нападами.

Напад на президентську гвардію

Десятки бойовиків обстріляли учора тренувальну базу гвардії глави автономії Махмуда Аббаса у смузі Газа. Це перший напад на президентську гвардію, яка нараховує близько 3,5 тисяч осіб. У перестрілці загинув один гвардієць і кілька отримали поранення.

Товариш убитого не стримує свого гніву: «Тренувальний табір президентської автономії обстріляли із гранатометів. Про яку справедливість може йти мова? Де рішення Махмуда Аббаса? Рішення президента! Потрібно покласти край нападам!».

За твердженням президентських гвардійців, їх обстріляли особи, одягнені у форму, яку використовують бойовики правлячого угруповання «Хамас».

А через якийсь час у смузі Газа обстріляли кортеж вже урядовця «Хамасу» – міністра закордонних справ Палестинської автономії Махмуда аз-Захара. Щоправда, обійшлося без жертв.

Махмуд Аббас звинувачує у політичний кризі угруповання «Хамас»

Ситуація загострилася після заклику палестинського лідера Махмуда Аббаса до дострокових виборів глави і парламенту автономії. Виступаючи у суботу зі зверненням до народу, Аббас, який очолює партію «Фатх», звинуватив правляче угруповання «Хамас» у нинішній політичній кризі:

«Вони (уряд «Хамасу») повинні допомагати президенту у виконанні його обов’язків, а не стояти на шляху президента. Не може бути двовладдя. Я підписав указ про формування цього уряду, і я можу відправити його у відставку – це моє право. Я вирішив оголосити дострокові парламентські і президентські вибори у Палестинській автономії».

Найкращий спосіб врегулювати ситуацію чи шлях до громадянської війни?

Глава Палестинської автономії Махмуд Аббас заявив, що дострокові вибори – найкращий спосіб припинити боротьбу за владу між партією «Фатх» і угрупованням «Хамас», яке перемогло на парламентських виборах у січні цього року.

Однак із достроковими виборами не погоджується прем’єр-міністр автономії Ісмаїл Ханія, який каже, що такі вибори лише посилять ворожнечу між палестинцями. Представники «Хамасу» назвали заяву Аббаса про дострокові вибори закликом до громадянської війни.

Тим часом Сирія і Європейський Союз закликали палестинську владу покласти край насиллю і розпочати діалог.
XS
SM
MD
LG