Доступність посилання

ТОП новини

Чи загальмує Киргизстан вступ України до СОТ?


Сергій Собуцький Київ, 18 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у Женеві почала працювати робоча група зі вступу України до Світової організації торгівлі. Після ухвалення в українському парламенті усіх необхідних для вступу до СОТ законів та підписання договору з Тайванем, на «заваді» залишається лише Киргизстан.


Експерти стверджують, що відсутність відповідного протоколу з цією країною може відтермінувати початок членства України у світовій торговельній організації. Але у Міністерстві економіки налаштовані оптимістичніше.

Перший дзвінок щодо проблем під час переговорів з Киргизстаном пролунав ще у 2003 році, коли Бішкек зажадав, щоб Київ повернув борг українських підприємств у розмірі 27 мільйонів доларів, погрожуючи в іншому випадку загальмувати вступ України до СОТ.

Київ не визнає боргу радянських часів, а Бішкек висунув нову вимогу

Україна не визнала боргу, корені якого сягають радянських часів, оскільки не є правонаступницею СРСР. Згодом Києву вдалось винести це питання за рамки переговорів щодо СОТ, проте це не пришвидшило двосторонні переговори.

Киргизстан тим часом висунув нову вимогу до України – встановити нульове мито на імпорт продукції агропромислового комплексу, зокрема, на цукор та м’ясо.

Така вимога викликала здивування в українських урядовців. Адже між двома країнами діє зона вільної торгівлі, яка уже передбачає нульові ставки імпортного мита.

Оглядачі застерігають від поспішних рішень, адже поступка Киргизстану зараз може дорого коштувати українському сільському господарству потім, після вступу держави до СОТ.

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Катерина Малюгіна в інтерв’ю Радіо Свобода з цього приводу, зокрема, сказала: «Якщо Україна погодиться на ці вимоги, це означатиме, що після того, як Україна стане членом СОТ, вона не тільки буде ввозити киргизькі товари за нульовою митною ставкою, але також буде ввозити товари будь-якої країни-члена СОТ. Очевидно, що ми не можемо погодитись на ці вимоги, оскільки відомо, що країни-члени СОТ завжди найбільше захищають саме ринок сільськогосподарської продукції, яка зазвичай вважається більш сприйнятливою до різних змін, ніж продукція промисловості».

За вимогами Киргизстану стоїть Росія?

Тим часом, багато оглядачів говорить про невипадковість вимог Киргизстану. Зокрема, експерт Центру соціально-економічних досліджень «CASE-Україна” Віталій Ваврищук сказав в інтерв’ю Радіо Свобода: «Киргизстан може затягувати переговори на невизначений термін. Україна має обмежені можливості впливати на позиції Киргизстану. Тим більше, що позиція Киргизстану, на думку експертів, значною мірою визначається саме побажаннями Російської Федерації, яка хотіла б забезпечити одночасний вступ України та Росії до СОТ».

В українському Міністерстві економіки розраховують на розуміння ситуації, що склалась, країнами-членами Робочої групи зі вступу до СОТ. Урядовці вважають, що претензії Киргизстану до України визнають необґрунтованими, такими, що не мають нічого спільного з правилами і стандартами СОТ. У такому випадку Україна може бути прийнята до СОТ без протоколу із Киргизстаном.
XS
SM
MD
LG