Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні парламент знову розгляне Держбюджет


Тетяна Ярмощук Київ, 19 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Пленарний тиждень Верховна Рада має розпочати із бюджетного питання. Сьогодні парламент вдруге візьметься за розгляд головного кошторису країни на 2007 рік, після того, як його ветував Президент.

Державний бюджет на наступний рік сьогодні таки ухвалять. У цьому переконаний перший заступник голови Верховної Ради Адам Мартинюк: “Подолаємо вето чи не подолаємо, я не знаю. Але те, що буде прийнятий бюджет – це факт. І ми знову його направимо на підпис Президенту. А не підписаний Президентом бюджет… Особливо зараз, якщо ми направимо і він не підпише, відповідно до змін Конституції має право оприлюднювати Голова Верховної Ради. Він також стає законом”.

Втім, не всі парламентарі такі оптимісти. За словами одного з чільників “Нашої України” Петра Порошенка, якщо пропозиції Президента щодо Держбюджету не будуть враховані, шансів на подолання президентського вето не існує: “Президент направив всі свої пропозиції до бюджетного комітету разом з розрахунками. Ці розрахунки переконливо свідчать, що сума додаткових коштів для вирішення ключової проблеми забезпечення пенсіонерів на рівні прожиткового мінімуму потребує у межах 800 мільйонів гривень, які можна абсолютно легко знайти. Президент наголосив джерела, за якими можна вирішити ці питання. Якщо пропозиції Президента не будуть враховані, або не буде знайдений той компроміс, про який у п’ятницю після засідання РНБО стверджував Президент і представники коаліції, то шансів на подолання вето у Верховній Раді не існує”.

Голова бюджетного комітету, регіонал Володимир Макеєнко зазначає: для врахування пропозицій Президента, за підрахунками його ж Секретаріату, необхідно понад 6 мільярдів гривень. Тож джерел фінансування, які запропонував Секретаріат Президента, не вистачить, щоб у повній мірі задовольнити пропозиції глави держави.

“Пропозиції їхні приблизно 390 мільйонів гривень. Це знову не той ресурс, який закриє їхні пропозиції. Вони не перекривають скорочення видатків: на інформатизацію –100 мільйонів, Донецький аеропорт – 140 мільйонів, сумарно це 390-400 мільйонів, це не та ресурсна база, яка перекриває”, – вважає голова бюджетного комітету.

За словами Володимира Макеєнка, коаліціянти сподіваються подолати президентське вето за домогою БЮТу. Сама ж Юлія Тимошенко такого варіанту не підтвердила, але й не заперечила.

Вето на Держбюджет-2007 Віктор Ющенко наклав минулого тижня та повернув головний фінансовий документ до парламенту зі своїми пропозиціями. Президент рекомендує переглянути розміри прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати.
XS
SM
MD
LG